2011. június 26., vasárnap

Libamáj sütése

Néha belefér egy-egy ilyen is nálunk és ez jó. Mert ilyen finom sült libamájat sehol se ettem még, mint ahogy Jeti készíti.

Egy teflonserpenyőbe kétujjnyi olajat teszünk és két-három tisztított fokhagyma gerezdet dobunk, amit a kés lapjával kissé szétnyomtunk. Amikor a fokhagyma sülni kezd, akkor jó az olaj. Addig, amíg melegszik fogjuk a drága hízott libamájunkat és kisujjnyi széles szeleteket vágunk belőle, amit a forró olajban pirosra sütünk mindkét oldalán. Az edényt alufóliával szokta Jeti letakarni, mert utálja a serpenyő fedelét mosogatni.

Ezt mi hagymával és friss kenyérrel fogyasztjuk. :o)

Ugyanezen a módon, egyébként pecsenyemájat is lehet sütni.

Nyaralásokra el is tudjuk vinni vagy másik napra tartósítani a kész májat (hízott vagy sem, mindegy) vagy sült húst. Ebben az esetben a májat vagy a húst ne olajban, hanem zsiradékban süssük ki. Baromfi máját vagy combját kacsa- vagy libazsírban, vágóállatok húsát vagy máját viszont sertészsírban süssük meg. A sültzsír egy részét csorgassuk zománcos edénybe vagy porcelán-, esetleg üvegtálba, majd megdermedése után erre rétegezzük rá a kihűlt húst egy rétegben, majd öntsük le annyi langyosra hűlt sültzsírral, ami ellepi és felér az edény pereméig. Lehet, több rétegben is bele tenni a májat/húst, ilyenkor azonban a rétegek közé is kerüljön a zsírból.

Ebben az esetben a romlást többnyire a zsiradék avasodása jelenti, szóval minél légmentesebben kell lezárni és a megbontása után mihamarabb elfogyasztani. Egyéni tűrőképességtől függ, hogy ki meddig képes enni belőle, mi általában 2-3 napnál tovább sose ettük gyerekkoromban, Jeti pedig teljesen ellenzi az így eltett májat/húst, mert csak frissen szereti. De hallottam olyanról is, aki egy hétre is elegendő húst sütött a fiának az albérletébe (exvőlegényem anyukája).

Az így eltett hús vagy máj többféleképpen is felhasználható. A zsírt kenyérre kenhetjük, a májat vagy húst hidegen kenyérrel vagy kevés zsíron hirtelen átsütve is fogyaszthatjuk.

A zsiradékot nagyon kevés mikroorganizmus tudja bontani és hasznosítani, azok többnyire talajlakó baktériumok és a forró zsír hőmérsékletén nem maradnak életben, tehát a zsiradék sterilnek tekinthető és nem megfelelő tápanyag, ha ügyelünk arra, hogy utólagosan nem érje szennyeződés a környezetből (tiszta kéz, tiszta munkapult, állat ne érje el).

Mivel ez egy általános recept, nem írok árat, bár beismerem, hogy a hízott libamáj mostanában 4-5000 Ft körül kapható a csarnokban. De egy időben a Négy Mancsnak köszönhetően 2-3000 Ft volt és mostanában a szervezet megint rászállt a libásokra. :o/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...