Szerintem tízből nyolc felnőtt utálja (a gyerekek közül meg tízből tizenegy). Én sem emlékszem, mikor volt az a pont, amikortól imádom.
De nem szándékosan ezért vettem kelkáposztát tegnap, csak úgy jött. Ásványvízért mentem le különben.
Semmi nem indokolja, hogy a CBA-ban, a hétköznapokon egyébként megbízhatóan és egyenletesen gusztustalan zöldségosztályon vasárnap kora délután miért vannak bizalomgerjesztő kinézetű zöldségek, de nekem tegnap egészen konkrétan azt kiabálták a kelkáposzták a polcról, hogy "vigyél haza MOST", és én máris tudtam, hogy na, kész, elvesztem, mindjárt kelkáposztafőzeléket fogok főzni :-D
Utána gondoltam még azt is, hogy rakott kelt, de végül arra jutottam hogy kuss, nem fogok itt vitatkozni magammal, mindig az első ötlet a legjobb, marad a főzelék.
A kelkáposzta legkülsőbb leveleit leszedtem, aztán kettévágtam, kiszedtem a torzsáját, felkockáztam, és jó nagy lábosba szórtam. Utánaküldtem két nagy krumplit, meghámozva és kockákra vágva szintén. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ne érjen a káposzta tetejéig (de így is sok lett). Tettem hozzá sót, meg nagyon sok őrölt köményt, és elkezdtem főzni. Amikor a krumplikockák puhák voltak, a főzőlé nagy részét lemertem és egy kancsóban félretettem. (Nekem ugyanis valamiért mindig túl hígra sikerül a kelkáposztafőzelék... ezért inkább elveszek a főzővizéből, mielőtt berántanám. Szükség esetén visszaönthetem. Erre nem igazán szokott sor kerülni...)
Rántást készítettem. Hiába, hogy a legtöbb főzeléket habarni szoktam, a kelkáposztát inkább berántom, mert úgy szerintem finomabb :-D Kevés olajon 2 evőkanál lisztet egy kicsikét megpirítottam, aztán beledobtam 4 gerezd apróra vágott fokhagymát - én imádom, de kevesebb is elég - és épp csak elkevertem, már húztam is félre, hogy ne égjen meg. Beleszórtam kb. két teáskanál pirospaprikát, felöntöttem vízzel, kicsit még visszatettem a lángra kevergetni, aztán mikor elkezdett sűrűsödni, akkor beleöntöttem a kelkáposztába, és főztem pár percig.
Persze megint túl híg lett a nyomorult, de további lisztet nem akartam belepakolni (= lusta voltam még egy rántást készíteni...), ezért egy kis étkezési keményítővel segítettem a problémán.
Amúgy nagyon finom :-D
A kelkáposzta kilója 159 Ft volt, az enyém épp olyan kiló körüli lehetett. Több pénzbe nem került. 4-5 adagnak látom.
ALTAIR!!!!! Lehet fagyasztani? A krumpli miatt kérdezem...
De nem szándékosan ezért vettem kelkáposztát tegnap, csak úgy jött. Ásványvízért mentem le különben.
Semmi nem indokolja, hogy a CBA-ban, a hétköznapokon egyébként megbízhatóan és egyenletesen gusztustalan zöldségosztályon vasárnap kora délután miért vannak bizalomgerjesztő kinézetű zöldségek, de nekem tegnap egészen konkrétan azt kiabálták a kelkáposzták a polcról, hogy "vigyél haza MOST", és én máris tudtam, hogy na, kész, elvesztem, mindjárt kelkáposztafőzeléket fogok főzni :-D
Utána gondoltam még azt is, hogy rakott kelt, de végül arra jutottam hogy kuss, nem fogok itt vitatkozni magammal, mindig az első ötlet a legjobb, marad a főzelék.
A kelkáposzta legkülsőbb leveleit leszedtem, aztán kettévágtam, kiszedtem a torzsáját, felkockáztam, és jó nagy lábosba szórtam. Utánaküldtem két nagy krumplit, meghámozva és kockákra vágva szintén. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ne érjen a káposzta tetejéig (de így is sok lett). Tettem hozzá sót, meg nagyon sok őrölt köményt, és elkezdtem főzni. Amikor a krumplikockák puhák voltak, a főzőlé nagy részét lemertem és egy kancsóban félretettem. (Nekem ugyanis valamiért mindig túl hígra sikerül a kelkáposztafőzelék... ezért inkább elveszek a főzővizéből, mielőtt berántanám. Szükség esetén visszaönthetem. Erre nem igazán szokott sor kerülni...)
Rántást készítettem. Hiába, hogy a legtöbb főzeléket habarni szoktam, a kelkáposztát inkább berántom, mert úgy szerintem finomabb :-D Kevés olajon 2 evőkanál lisztet egy kicsikét megpirítottam, aztán beledobtam 4 gerezd apróra vágott fokhagymát - én imádom, de kevesebb is elég - és épp csak elkevertem, már húztam is félre, hogy ne égjen meg. Beleszórtam kb. két teáskanál pirospaprikát, felöntöttem vízzel, kicsit még visszatettem a lángra kevergetni, aztán mikor elkezdett sűrűsödni, akkor beleöntöttem a kelkáposztába, és főztem pár percig.
Persze megint túl híg lett a nyomorult, de további lisztet nem akartam belepakolni (= lusta voltam még egy rántást készíteni...), ezért egy kis étkezési keményítővel segítettem a problémán.
Amúgy nagyon finom :-D
A kelkáposzta kilója 159 Ft volt, az enyém épp olyan kiló körüli lehetett. Több pénzbe nem került. 4-5 adagnak látom.
ALTAIR!!!!! Lehet fagyasztani? A krumpli miatt kérdezem...
Akkor mi hova tartozunk? Nálunk a gyerekek is szeretik...
VálaszTörlésUgyanoda, ahová én :-D A ritka madarak családjába :-D
VálaszTörlésÉn is imádom, de főzni nem szoktam, mert a család kiátkozna! :o)
VálaszTörlésLehet fagyasztani nyugodtan.
Én is nagyon szeretem!:)))
VálaszTörlésÉn szoktam bele tenni egy füstölt ízű kockát (asszem Maggi) és néhány Füstli virslit is, karikára vágott formában.
Melinda, akkor az frankfurti főzelék :-D
VálaszTörlésMondasz valamit, te Maris! Lehet, hogy eddig mindig egy bazi sűrű frankfurti levest főztem kelkáposztafőzelék gyanánt és még csak nem is sejtettem?!:DDD
VálaszTörlésNekem ez a kedvenc főzelékem, a múlt héten csináltam, családtagjaim viszont utálják :-(
VálaszTörlésRántással kapcsolatban ötlet : http://konyha-kert-ayildi.blogspot.com a rántás cimke alatt.
( nem sikerült bemásolnom a linket)
Ez tök jó ötlet, mondjuk én nem utálok rántást készíteni, de az tényleg hasznos, hogy ha kevés lett, akkor nem kell újból nekiállni, hanem a tartalékból lehet hozzá tenni még.
VálaszTörlés