2010. november 18., csütörtök
krumpli levébe tészta leves
Ennél a tegnapi levesemnél olcsóbbat már nem nagyon lehet kitalálni :-)
1.A krumpli vagy a bab főzővizét egy edénybe öntöd.
2.Egy kis fej hagymát apróra vágsz, kevés olajon, vagy zsíron megpárolod, lehúzod a tűzről és ha kicsit kihűlt beleteszel némi piros paprikát, hogy kioldódjon a színe.
3.Ezután a hagymát a zsiradékkal együtt a főzővízhez adod, beledobsz egy csokor petrezselyemzöldet, egy zellerlevelet, és csendes tűzön összeforralod. Sózni általában nem kell, mivel eleve sós volt a lé, bors viszont mehet bele.
4.Aztán beleteszed a tésztát , azzal is fő még egy ideig.
A legfinomabb ha, házi friss reszelt tészta kerül bele, nekem erre sajnos most nem volt időm.
A reszelt tésztát úgy kell csinálni, hogy egy tojást tálba teszel, megsózod és összegyúrod annyi liszttel, hogy egy kemény tésztát kapj. Aztán ezt a reszelő káposztareszelős oldalán tiszta konyharuhára ,egyenletesen szétterítve ráreszeled. ( Ez kicsit veszélyes az ujjaid hegyére nézve, légy óvatos.)
Frissen mehet belőle a levesbe. Ami megmarad, azt levegőn megszárítva, aztán zacskóba téve később is felhasználhatod, csak akkor lassabban fő meg.
Ezt is nagymamám csinálta régen, mert anyukámnak valahogy soha nem volt annyira kemény a tészta, hogy könnyen reszelni tudja.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szeretem a "főzőlé" leveseket. Én még a kifőtt tészta levét szoktam elkészíteni. Olajban hagymát pirítani, pirospaprikát rászórni, a tésztalével átforralni,(aki nem szereti a hagymát, az leszűrheti, hogy csak az íze maradjon benne) cérnametéltet főzök bele. (Sózni tényleg nem kell.) Tejföllel tálalni. Nálunk ezt "Tésztaleves"-nek hívják. Van, hogy a krumpli levébe (csak így natúr) főzök cérnametéltet és tejföllel tálalom.
VálaszTörlésKöszi! A reszelttésztát már egész elfelejtettem, pedig olyan jó!!!! Tarhonya helyett lehet, azt rakok a karfiollevesembe! :)
VálaszTörlés