Mostanában a legtöbb általam főzött étel a takarékos kategóriába tartozik, úgyhogy teszek fel ide is belőlük. Aki már látta attól elnézést kérek! :-)
Van nekem egy szakácskönyvem ami egy bizonyos ételízesítő gyártó jóvoltából készült. Ha az ételízesítő általános használatát elhagyjuk akkor egészen jó receptek vannak benne, főleg a levesek között. Ez onnan való, és Frajt Edit receptje eredetileg. A leves neve a zeller-burgonya-répa összevont rövidítéséből származik, amúgy finom téli krémleves, és ennek megfelelően nem bonyolult. Egy kicsit változtattam rajta, így az én variációmat írom le.
Hozzávalók:
- egy közepes zellergumó
- 2-3 db sárgarépa
- 2 közepes krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 4-5 dkg vaj
- 2 kanál liszt
- kb. 1 liter víz
- 4 dl tej
- 1 dl tejszín
- zeller és petrezselyemzöld
- só, bors, őrölt kömény, granulált fokhagyma
Elkészítés:
1. az olvasztott vajon elkezded párolni a hagymát
2. ha egy kicsit már megfonnyadt, mehet rá a kockákra vágott répa és zeller
3. némi pirítás után mehet a krumpli is
4. ha már kicsit átpirultak-párolódtak a zöldségek akkor megszórod a liszttel , ezzel is átkevered néhányszor
5. felöntöd a vízzel és a tejjel , fűszerezed, beledobod az apróra vágott zöldfűszereket és fedő alatt lassan puhára főzöd
6. ha puha akkor simára turmixolod, és a tejszínnel még egyszer átforralod.
7. a végén megkóstolod, ha kell még fűszerezed, és ha túl sűrű akkor vízzel még hígítod
8. pirított kenyérkocka esetleg reszelt sajt is kerülhet rá a tányérban
Ez hűtősöprögetéshez is elég jó ötletnek tűnik! :-D
VálaszTörlésÉn olyat is szoktam, hogy cékli, vagy krumpla, vagy mi, szóval cékla meg krumpli. Tejföllel és kaporral. Még a húgom is szereti, bár egyszer közölte, hogy FURCSA :-D
Olyan éhes leszek, ha olvaslak titeket! :o)
VálaszTörlésA céklás krumplitól nálunk biztosan elfutnának :-)
VálaszTörlésHa tejfölös kapros már csak jó lehet!
Altair! Csak ebédidőben olvass...