Egyrészt nyilván azért, mert már megint "nincs" pénzem. (Ámbár inkább arról van szó, hogy most másra kell.) Másrészt meg jövő karácsonykor se fogom tudni leolvasztani a hűtőt és a fagyasztót, ha mindig csak pakolok bele.
Ezek vannak a hűtőben (meg nyilván a "kötelezőek", de most nem törekszem teljes listára):
- 2 virsli
- negyed kelkáposzta
- néhány krumpli
- tejföl
- maradék sajt utolsó csücske
- vöröshagyma és fokhagyma is van
Ilyeneket láttam a fagyasztóban:
- egy fél csirkemell
- egy doboz bolognai szósz
- egy doboz vadasmártás
- két picike doboz pörkölt
- nokedli
- zöldbab
- kakas, ebből pörkölt lesz, de most még nem játszik
Meg persze van száraztészta és rizs, sőt bulgur, kuszkusz és sárgaborsó is. Lehet, hogy a jövő héten se vásárolok :-D
Ellenben most összehívok egy értekezletet: fenti alapanyagokból ki miket főzne egy hétig?
Kelkáposzta, virsli, burgonya, tejföl egy kis adag frankfurti leves
VálaszTörlésAha, az nekem is listás. Meg a palócleves is: zöldbab, krumpli, maradék pörkölt, tejföl.
VálaszTörlésKrumplifőzelék sült virslivel? Kelkáposztafőzelék fasírttal? Nem tudom, mennyi krumpli van. A fasírt jó módszer arra, hogy felszaporítsunk kevés húst (fél csirkemell).
VálaszTörlésTojás van? Rántott leves, Köménymagos leves, tojásleves - könnyű vacsorára. Hagymaleves burgonyagombóccal és utána bő zsírban sült krumplifánk, amit másnap is lehet enni.
Sárgaborsóleves és -főzelék. Csőbensült zöldbab? Hú, de jó is az és nem kell hozzá csak besamelmártás (liszt, vaj, tej) meg sajt!
A vadasmártást és a bolognai szószt leginkább tésztával tudom elképzelni, ilyen fantáziátlan vagyok, na! Bár a bolognai szósszal és a csirkével kezdhetnél valamit, de úgyis annyi pörköltet eszel, nem lesz étvágyad még egy piros húsra. Legyen inkább főtt csirkemell, aminek a levese cérnametélttel, a húsa a vadasmártással ehető.
Viszont eszembe jutott, hogy ha a pörkölt másodjára nem jönne be, akkor rizzsel vagy bulgurral vagy kuszkusszal készíthetnél valami "ludaskásaszerűséget" belőle.
A nokedli jó a pörköltek mellé vagy tojásos galuskának és a másik pörkölt mellé száraztészta is jó.
És a bónusz (ki nem fogod találni): Mindened van egy kis adag kiváló sajtos tésztához. ;o)