2010. szeptember 18., szombat

Segítség, segítség!

Először csak e-mailt akartam küldeni - hátha valaki gépközelben van szombat reggel 7-kor - de rájöttem, hogy a blogbejegyzéssel egyrészt a saját esélyeimet javítom arra, hogy valaki elolvassa, másrészt meg hátha mást is érdekel, hogy hasonló esetben mi a teendő...

Szóval kinn felejtettem éjszakára a tegnap vásárolt darált húst. Is.
Későn jöttem haza, 9 felé, fáradt voltam letettem a szatyrot, és nemsokára elaludtam úgy, hogy elfelejtettem kipakolni. Az összes kaja a szatyorban maradt.
Védőgázas csomagolású a darált hús, talán ez kicsit javít a helyzetemen, de mégiscsak szobahőmérsékleten töltött kb. 10 órát. Ja, és volt mellette 3 csomag szintén hűtött, bár nem fagyasztott leveles tészta, alatta tej, fölötte meg még ez-az, hátha számít valami hőszigetelés szempontjából, bár nem hiszem, hogy az előírt 0-2 fokos tárolási hőmérsékletet sokáig megtartották volna :-(

Szerintetek felhasználhatom a húst?
Megszagolnám, az nyilván sok mindent eldöntene, de annyira náthás vagyok, hogy egyáltalán nem érzek szagokat.

5 megjegyzés:

  1. Én már volt, hogy átvittem a szomszédnak szaglássza meg, mert be volt dugulva az orrom. Most már nincs olyan meleg, lehet hogy túlélte, főleg, hogy körbe volt véve hűtött termékekkel.

    VálaszTörlés
  2. A darálthús a legveszélyesebb mert a darálás miatt a legnagyobb felületen érintkezik a külvilággal nagyob fertőzés veszélye,ha most náthás is vagy a szervezeted is legyengült,inkább válasz valami mást ma ebédre biztos ami biztos alapon.Jobbulást kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem felhasználhatod.
    Egy disznóvágás során előfordul, hogy 10 órán belül nem használod fel és nem kerül hűtőbe sem, egy fél disznót viszonylag nehéz beletuszkolni...

    Ezt meg elvileg hűtött zárt láncon gyártották, védőgázzal védik.

    (Mindig abból indulok ki, hogy a leggyorsabban romló tej is csak 8 óra elteltével kezd megsavanyodni...)

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen mindenkinek!
    Végül is felhasználtam. Megadózisú orrcsepp és neocitran hatására átmenetileg visszanyertem a szaglóérzékemet, és semmi gyanúsat nem érzékeltem. A színe is szép, egyenletes rózsaszín volt, se barna, se zöld, se másmilyen elszíneződés nem volt a húson. Kicsit tovább sütöttem, mint amennyit ajánlottak, ennyi, szerintem megmaradunk, legalábbis remélem :-D

    VálaszTörlés
  5. A darált hús esetén a legnagyobb veszélyt a hús megnövekedett felületén levő aerob (oxigén jelenlétében élet- és szaporodóképesek) baktériumok jelentik. Szóval a védőgázas csomagolás (amiben nincs vagy kevés oxigén van) elvileg megvédheti és a környező hideg termékek védőhatását is bele lehet számítani.

    Azért én semmiképpen nem kockáztatnék, mivel a tálcára ki tudja hogyan került. Lehet, hogy zárt láncban - ahogy Zsófi írja - és lehet, hogy a kissé megbarnult felszínű többnapos húsit "mentette meg" egy kis áztatással, nyiszálással és darálással a hentes és ami védőgáznak látszik, esetleg sima fólia és kamumatrica.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...