2010. október 13., szerda
frankfurti ? leves
Mindenki kedvence a frankfurti leves, amit szerintem mindenki másképpen csinál. Én így:
Azért így kérdőjelesen frankfurti, mert ennek elvileg kelkáposztából kellene készülnie. Anyukám csinálta legutóbb "sima" káposztából, és nagyon finom lett, így mivel volt egy fél fej káposzta itthon, én is elkészítettem. A másik anyukám féle trükk, hogy a virslikarikákat először kicsit átsüti kevés olajon, és így teszi a levesbe, ez ad neki egy plusz jó ízt szerintem.
Hozzávalók:
- kb. 1/2 fej káposzta
-néhány krumpli
-olaj + liszt a rántáshoz- vagy 2 kanálnyi kész rántás
-2-3 db virsli
- néhány kanál tejföl
-só, bors, majoranna, őrölt kömény, granulált fokhagyma
Elkészítés:
1. a káposztát csíkokra vágva majorannával-köménnyel- fokhagymával fűszerezve és megsózva-borsozva felteszed főni
2. közben meghámozod és felkockázod a krumplikat, és ezt is a káposztához adod
3. a virslikarikákat kicsit átpirítod olajon egy külön kis edényben
4. ha puhák a zöldségek akkor berántod a levest tejföllel elkevert rántással, és kiforralod a virslikarikákkal együtt. Ekkor még egyszer szoktam fűszerezni főleg majorannával.
PS. A majoranna "lelke" a dolognak, triumvirátusban a köménnyel és a fokhagymával. Ha netalán van friss majorannád, használd azt, nagyon finom ízt ad.
Én mindig adós maradok a költségekkel,- bocsánat - de ez is egy olyan leves, amihez a káposztán kívűl valószínűleg minden van otthon általában.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Tegnap fogyott el életem első frankfurti levese :). Három napig ettük...kelkáposztából.
VálaszTörlésHogy miből készül az nem lehet pl tájegység-függő? Sziranszki is Veszprém megyei...
Nem tudom, mi mindig kelből csináltuk, de egyszer nem volt othon csak sima, és így jobban ízlett.
VálaszTörlésÉn kelkáposztából főzöm mindig, és szintén imádom! De nem pirítom meg külön a virslit, sőt ha a húgom itthon van, akkor ki is hagyom belőle :-D
VálaszTörlés