2012. július 6., péntek

Variálható sült hús kánikula idejére

Persze akkor lenne igazi kánikulakaja, ha egyáltalán nem kéne begyújtani a gázt, de ehhez azért muszáj. Cserébe viszont nem kell mellette állni, és nagyobb dózist el lehet készíteni előre.

Egyszerű, mint a barlangrajz, és biztos mindenki ismeri. Fog az ember pár szelet húst - nekem többnyire sertéscomb, de gondolom, tarja is lehet -, és egy kis olajon mindkét oldalát elősüti, persze sózza és borsozza is. Amikor egy kicsit megpirult mindkét fele, akkor lehet beledobni néhány gerezd fokhagymát, aztán negyedekbe vágott vöröshagymát, cikkekre vágott paradicsomot, felszeletelt paprikát. Most akkor felöntjük szépen vízzel, lefedjük, lejjebb vesszük a lángot, aztán elhúzunk - mondjuk - kalapot horgolni. Néha érdemes ránézni, esetleg pótolni a vizet, megszurkálni a húst, hogy puha-e. Olyan egy-másfél óra alatt szokott jó lenni.

Innentől aztán kreatívkodunk.
Ha nincs negyven fok, és az ember el bírja viselni a meleg étel gondolatát, akkor biztos jó ez rizzsel is, van rajta jóóóó sűrű szaft, puha zöldségekkel. De aki ezekkel nem szeret találkozni, össze is turmixolhatja, sőt, keverhet bele egy kis tejfölt, hogy finom mártást kapjon a hússzeletekhez.

Csak hát ebben a melegben az ember a háta közepére se kívánja az ilyesmit. Lehet ezt a húst hidegen is enni, pár darab kovászos uborkával szerintem tökéletes. Vagy paradicsommal. Kenyérrel, vagy anélkül. A zöldségeket remekül rá lehet szuttyantani egy szelet kenyérre, úgy is nagyon finom.

Ha a húst felcsíkozzuk, klassz összetevője lehet egy majonézes tésztasalátának. Vagy krumplisalátának. Vagy hússalátának :-D
De egy-két darabot be is áldozhatunk, és egy kevés tejföllel összemixelve, petrezselyemmel ízesítve szendvicskrémként hasznosítható, sőt, azt hiszem, a palacsintát se rontaná el :-D

Szóval ha nekiálltok, érdemes nagyobb mennyiséget legyártani, aztán variálni.
Küldjetek további felhasználási javaslatokat, hogy a jövő héten kipróbálhassam őket :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...