2012. november 5., hétfő

Savanyú tojás - ismeri valaki?

Igazi válságkaja lenne, ha meg tudnám főzni.
Az a baj, hogy nem emlékszem rá, csak nagy vonalakban.
Az apai nagyanyám készítette húsmentes napokra, és mindig krumpligombóc volt hozzá. (Előtte meg - naná - a főtt krumpli levéből készült leves.)

Valami olyasmi volt a lényege, hogy viszonylag sötét rántást felengedett vízzel, főzelék-sűrűségűre főzte, babérlevéllel ízesítette, és ecettel. Aztán beleütött pár tojást, és amikor ezek megfőttek, akkor kész is volt. Azt hiszem, tejfölt is tett bele. Gyakorlatilag babérleveles tojásfőzelék, nem egy nagy durranás.

Amire nem emlékszem, hogy volt-e benne fokhagyma, vagy bármi más fűszer (a són kívül persze), és hogy a rántásba tett-e a mama pirospaprikát.

Tegnap megpróbálkoztam vele (krumpligombóc helyett tarhonyával, mert azt találtam otthon), de igazából egyedül a babérlevél stimmelt, nagyon nem lett OLYAN, a húgom például nem is akarta megenni.

Ha valaki tudja, hogy kéne ezt "rendesen" csinálni, akkor mondja el nekem is, légyszi :-)
Hasznát venném.




8 megjegyzés:

  1. Talán valami ilyesmi?
    Horvát Ilona szakácskönyv 167 oldal http://www.wildboar.net/multilingual/easterneuropean/hungarian/irodalom/konyvek/szakacskonyv/16tojasetelek.pdf

    VálaszTörlés
  2. én egy másik receptet keresek - paradicsomos tormakrém, vagy tormás paradicsomkrém - gyermekkori emlék.
    Buggantott tojáslevesként nem találod?
    Pl:http://ahogymiszeretjuk.blogspot.hu/2010/10/buggyantott-tojasleves.html

    VálaszTörlés
  3. Az én nagymamám is szokott savanyú tojást készíteni, el is kértem Tőle a receptet, egy az egyben bemásolom ide az e-mailt, amit írt nekem: "Rántást kell csinálni, egy kicsit többet, mint amikor a levesnek
    csinálunk. Fel kell engedni vizzel állandó keverés mellet, hogy egy
    kicsit sűrű legyen. babér levél, ha van citrom karika, só meg
    fűszerek, meg egy pici ecetet tegyél bele, meg egy kis cukrot. Bele kell
    engedni egyenként a tojásokat, végén tejfölt is kell bele
    tenni. Krumplit, vagy amit szerettek az a köret. Jó étvágyat! Mama" - Remélem érthető :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, ilyet anyukám csinált apukámnak, aki nagyon leveses volt. Mi nem tettünk bele tejfölt, de ártani tuti nem ért. Most nem ehetek se tojást, se tejfölt, de utána tuti főzök egy ilyen levest. Hogy rájuk emlékezzek...

    VálaszTörlés
  5. Hű, köszi! Tök béna vagyok, hogy Az Alapműben (Horváth Ilona) nem néztem meg soha, pedig meg is van otthon :-D Egyébként a jelek szerint tulajdonképpen jól csináltam fejből is, csak elsőre nem sikerült az "eredeti" ízt reprodukálnom. Viszont mivel tényleg fillérekből megvan, és ráadásul elvileg szeretem is, lehet, hogy mostanában többször lesz. Majd a krumpligombócból is kiművelem magam!

    (Márta, sajnos a paradicsomkrémet nem ismerem.)

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa, ez egyébként igazából nem leves. Egy sűrű, tejfölös-babérleveles mártásban úsznak a buggyantott tojások.

    De persze az íze hasonlít a hagyományos, "pókhálós" tojáslevesben, mert abban is van rántás is, babérlevél is, ecet is, meg tojás is. Szóval az lenne a furcsa, ha nem hasonlítana :-D

    VálaszTörlés
  7. Marissal ertek egyet , ez valoban nem leves :) de isteni fincsi , imadom :) a Vasi-zalai parasztetelekben talaljatok az eredeti receptet :) en a nagyimtol tanultam , az is majdnem ugyanaz ..... ha valakit erdekel , szivesen leirom :) udv , Zsu

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...