2012. január 27., péntek

Paradicsomos krumpli

Kolléganőm mesélte, hogy a krumplifőzeléket ő paradicsomos változatban is szokta készíteni. Akkor igazából nem lépte át az ingerküszöbömet az információ, most meg valamiért eszembe jutott, és kipróbáltam.

Meghámoztam és viszonylag vékony szeletekre vágtam 4-5 közepes(nél kisebb) krumplit. Max. fél cm vastag szeletek voltak. Azért lényeges, mert már elég sűrű szmötyiben kell a krumplinak megfőnie, és az ember ugye nem akarja, hogy mire megpuhulna, addigra jól le is kozmáljon a kajája.

Nodeszóval kevés olajon halvány aligbarnára pirítottam egy púpos evőkanál lisztet (de máskor inkább csak megfuttatom, mert nekem ez így túl rántásízű lett), aztán hozzákavartam egy doboz (mármint a pici doboz) sűrített paradicsomot, és őrült módon kevergetve felengedtem egy pohár vízzel, aztán még egy másodikkal is. Megsóztam, aztán beleraktam a krumplit, és nem túl nagy lángon főztem addig, míg a krumpli megpuhult, a cucc pedig besűrűsödött. Három adagnak tűnik, amiből már csak kettő van, mert Húg most küldött le egy tányérral :-)

Meglepően jó íze van, de legközelebb nem ilyen sűrített paradicsommal főzöm, hanem inkább passzírozott paradicsommal, mert ez most konkrétan világos narancssárga lett, és az annyira nem szép.
Viszont belegondolva majdnem ingyenes volt, egyszóval tökéletes hónap végi polclesöprős-hűtőkiürítős kaja. Próbáljátok ki! :-D

5 megjegyzés:

  1. A héten volt az oviban, a gyerkőcök ripsz-ropsz bekanalazták.

    VálaszTörlés
  2. óó, igen, az oviban, de még az iskolában is sokszor volt, igazi menzakaja, amit anyámnak sohasem sikerült olyanra megcsinálni, mint a napköziben:)

    ha legközelebb a rántást először a pohár hideg vízzel, majd utána a paradicsommal engeded fel, nem kell annyira "őrültmód" kavarni, elég kicsit lassabban is:)

    VálaszTörlés
  3. Pont ma gondoltam rá, hogy én is ezt főzök, mert nagyon nagyon szeretem! Ehhez is Muttit (olasz paradicsomlé) használok. Teszek bele zellert és bazsalikomot is, mert attól még jobb íze lesz. Én a rántást egyből a Mutti-val engedem fel, és úgy jó lesz :-) Kb 3x kell kiforralni (forr, leveszed a lángot kicsire, visszateszed a lángot nagyra, forralod az ételt pár mp-ig- ez 1 kiforralás), és nem lesz rántásízű!

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a par.krumplifőzeléket, de mióta saját háztartásom van, nem főztem, a "napköziskaják" tiltva voltak. Én meg az összes ilyet szeretem, mert Anyukám főzte ezeket otthon! Gonddal, hozzáértéssel, munka előtt, munka után. Szóval a krumplit először vízben főzte meg, babérral, majorannával, darabka hagymával, nem egész puhára. Aztán jött a vékony kis rántás és a sűrített paradicsom. Mondjuk ehhez a negyven évvel ezelőtti jóízű krumplit és paradicsomot kell elképzelni, ami ma már nincs.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...