2012. január 2., hétfő

Szülinapi ebéd Huginak

Esküszöm, hogy ő kérte!!! Megkérdeztem, mi legyen, és azt mondta, hogy párolt káposzta és sült krumpli! Mondtam, hogy hát jól van, Gyerek, elég felhasználóbarát vagy, ezzel nem fogom magam halálra erőltetni.

A párolt káposzta az párolt káposzta. Lila, egyértelműen. A fűszerei: só, cukor, őrölt kömény, ecet. Semmi alma, semmi vörösbor, semmi fakszni. Oldszkúl. Én úgy szeretem a legjobban, ha mindenből épp egy kicsivel többet teszek bele, mint kéne :-D Kicsit túl édes, kicsit túl savanykás, kicsit túl köménymagos. Istenkirály. (Hagyományos karácsonyi családi étel volt nálunk egyébként, amíg az apai nagyanyám élt. De senki nem tud ugyanolyat, hiába is próbálkozunk.)

A sült krumplit viszont felturbóztam Juditka kedvéért. Úgy kezdtem, hogy a krumplit meghámoztam, nem túl kicsi - ellenben legalább elég nagy - kockákra vágtam, hideg vízben elkezdtem főzni, a forrástól számított kb. 5-6 percig. Persze megsóztam. Lecsöpögtettem, vártam egy kicsit, amíg megszáradt, aztán kiolajozott jénaiban elterítettem. Megszórtam egy kanál liszttel, tettem még rá egy kevéske borsot és pirospaprikát, meg egy kis további sót, rendesen összeforgattam, hogy mindenből jusson mindenhová. Végül vajat daraboltam a tetejére. Jó forró sütőben addig sütöttem, amíg gyönyörűszép pirosbarna kérget kapott. Egyébként marha jó lett, szerintem az inspirációt - mármint ahhoz, hogy egyáltalán eszembe jusson belisztezni a sült krumplit - valamelyik GoodFoodból szereztem.

Ez eddig igazából nem túl ünneplős, tehát kapott azért Judit húgom egy szülinapi tortát is :-D

4 megjegyzés:

  1. A céges vacsin a mellettem ülő flancos üzletemberrel (egyik nagyfőnök férje) megbeszéltük, a legjobb a steak krumpli volt:-) Ezt a párosítást (pár.káp+sült buri) még nem próbáltam, de nem hangzik rosszul! Ismered a toszkn sajtos tésztát? Oliva olajra ráöntesz egy kis növényi tejszínt (Panna cucina-nagybótban kapható), beleteszel kb 10 dkg reszelt parmezánt, pici só, bors, szerecsendió. Mire kifőtt a tészta (farfalle), a mártás is elkészült. Bármikor, bármennyit meg tudok enni belőle!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a sajtszószt ki kell próbálnom! Köszi!!! (Gondolom, a zacskós reszelt műparmezánnal azért nem az igazi, ugye?)

    VálaszTörlés
  3. A jobb minőségű reszelt parmezán is jó (nekem nincs parmezán reszelőm itthon!)! A másik olasz kedvencem a súgo, ez nagyon népszerű egész Olaszországban: oliva olajon/húsos szalonnán hagymát pirítunk (van amikor elmarad a szalonna és a hagyma is, szóval csak az oliva olaj van) erre ráöntik a paradicsomszószt (nincs házi par. pürém, ezért én a Muttit használom). Csak só, bors, fokhagyma az eredeti ízesítés, vannak akik cifrázzák és tesznek bele 1-2 szegfűszeget, vagy sárgarépát reszelnek bele. Egyetlen titka van: sokáig kell főzni, minél többször melegítik, annál finomabb! Lehet húsgombócot is sütni és azzal tálalni, én tagliatelle-vel szeretem a legjobban, de bármelyik tésztával finom. Ez igazán olcsó étel. Kíváncsi vagyok, ízlett-e nektek :-)

    VálaszTörlés
  4. Szoktam ilyen (hasonló) paradicsomszószt én is. Általában teszek bele bazsalikomot, és/vagy kakukkfüvet is, bár ezek szerint az már nem szabályos :-D Még pizzaszósznak is ezt használom.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...