2010. március 1., hétfő

Juhtúrós sztrapacska

Der Medve sztrapacskát szeretett volna enni, és azt hitte, hogy ha átjön, akkor majd jó dolga lesz, mert főzök neki. Rosszul hitte. Ő főzött nekem.

Én "csak" kimentem a piacra, és vettem:
- krumplit (80 Ft/kg)
- negyed kiló juhtúrót (talán olyan 350 Ft volt)
- kb. 20 dkg kolozsvári szalonnát, ki is röhögött a hentes (ez meg olyan négyszázvalahány HUF-ba került, jó, legyen 500)
- egy nagy tejfölt, 200 Ft
Ezen kívül még liszt, tojás, só és 3 gerezd fokhagyma kellett bele. Meg opcionálisan további tejföl, nálunk ez kb. = plusz egy vödör.

Nem egészen 1 kg (hanem csak 80 dkg) krumplit meghámoztam, és lereszeltettem a Medvével (a négyoldalú reszelőnek azzal a pöttyös oldalával csinálta, ami nem szálasra reszeli, mert akkor kicsit bonyolult áttuszkolni a cuccot a nokedliszaggatón, hanem inkább széttrancsírozza). Ehhez a krumplimennyiséghez a szakirodalom 1 tojást és 30 dkg lisztet írt, illetve annyit, amennyiből sűrű galuskatésztát lehet keverni. Persze só is kell bele, meg állítólag bors, de az kimaradt.

Ezt a maszatot egy kicsit állni hagytuk, de csak ameddig én begyújtottam a sütőt, felraktam forrni egy marha nagy fazék vizet egy kis sóval, és felkockáztam a szalonnát, amit először felelősségteljesen megkóstoltunk többször, aztán amit nem kóstolgattunk el, azt megsütöttük szép pirosra. A sült szalonnakockák a zsírjukkal együtt egy jó nagy ovális jénai aljában landoltak, ugyanitt kötött ki a juhtúró, a tejföl, meg a zúzott fokhagyma. Jól összekevertem.

Közben a víz is felforrt, és neki lehetett állni a sztrapacskaszaggatásnak. Nem szabad, hogy a víz túlságosan forrjon (Hogy miért is? Mert azt mondta a nagymamám. Punktum.), de azért lobognia kell. Azt is mondta a nagymamám, hogy egyszerre csak keveset szabad beleszaggatni a vízbe. Miután mindenki felúszott a víz tetejére, még 2 percig hagyni kell főni őket, aztán kihalászni szűrőkanállal, és kis csöpögés után mehet is egyenesen a juhtúrós-tejfölös keverékbe. És így tovább, míg a massza el nem fogy. Akkor jó alaposan összekeverjük, aztán sütőbe vele, úgy kb. 20 percre, hogy egy kicsit megpirulhasson a teteje.

Ebből nekünk 5 adag lett, de a Medve irtózatos adagokat eszik, szóval egyébként simán kijön legalább 6.

Tipp Nikitől: lilahagymával is nagyon finom (még nem kóstoltam, de egyszer tutira kipróbálom).

Tipp tőlem: elsőre érdemes főzőpróbát végezni egy egész kicsi masszával, és ha szétázik, akkor kell még bele liszt. (De most elsőre sikerült, mert nem én csináltam...)

Ja, és raktunk rá MÉG SOK TEJFÖLT!!!!

1 megjegyzés:

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...