2011. január 26., szerda

Csörögefánk

Akartam már egy ideje fánkot sütni, és tegnap este pont ráértem, mert elmaradt egy programom. Persze rájöttem, hogy a szalagos fánkot nem a legjobb ötlet kedden este hatkor elkezdeni, szóval kompromisszumos megoldásként lett csöröge, mert az elég gyorsnak tűnt, és egyébként is ki kellett már végre próbálni.

Nincs nálam túl nagy rend, és Horváth Ilona már megint ki tudja, hová tűnt, pedig jó lenne, ha előkerülne, de most az egyszer kihúzott a pácból A magyar konyha remekei, mert a csörögefánk abban is benne volt :-)

Szinte pontosan a leírtak szerint cselekedtem, azaz 30 dkg lisztet elmorzsoltam 10 dkg vajjal, szórtam bele egy csipet sót meg 5 dkg (na jó, 2 evőkanál) cukrot, aztán beleraktam 5 helyett csak 4 tojássárgáját (de csak azért merészeltem, mert a neten láttam a receptet 3-mal is), 1,5 helyett 1 dl tejfölt (és még így is sok lett), bezzeg a 0,5 dl rumot nem spóroltam ki belőle, abból pontosan annyit tettem, amennyit a recept írt :-)
Mindezt szépen összegyúrtam, kicsit puha lett, még jó, hogy nem raktam bele több tejfölt, így is még 2 kanál liszt kellett hozzá, hogy ne ragadjon. Letakartam, pihentettem kb. félórát.

Pihentetés után kinyújtottam vékonyra, aztán a derelyevágóval "tenyérnyi" rombuszokat vágtam belőle, meg persze mindenféle más alakzatot, mert a szélén nem jöttek ki a rombuszok.
Amelyik szépen sikerült (olyan 10 darab körül), annak a hosszabbik átlóján bevágtam a közepét, nyilván nem végig, és az egyik csücskét átfordítottam ezen a lyukon. A maradék tésztából többnyire kis háromszögek, vagy a széléről hosszú csíkok pottyantak le. A csíkokat feltekertem vagy csomóra kötöttem, a háromszögekkel nem csináltam semmit.

Elég nagy lábosban elég sok olajat melegítettem, olyan 2 ujjnyit. Egy kis háromszöggel kipróbáltam, és amikor már olyan meleg volt, hogy a bedobott tészta azonnal sülni kezdett, akkor hármasával-négyesével belerakosgattam a fánkokat, és oldalanként 1-1 perc (se) alatt szép aranybarnára sütöttem őket. Papírtörlőre szedtem, és kész is volt. Finom lett.

Sajnos be kell vallanom azt is, hogy valamit egész végig nem csináltam jól, mert az olaj borzasztóan habzott, a végén már nem is láttam benne a fánkokat. Segítsetek légyszi, hogy ez miért lehetett:
A) Túl forró, esetleg hideg volt az olaj?
B) Túl sok liszt meg lepotyogó részecske került bele?
C) Egyre kevesebb lett az olaj, mert minden kiszedett fánkkal fogyott belőle, én meg nem pótoltam?
D) Egyéb, éspedig.......

Nem túl drága mulatság egyébként a csöröge, mert egy vaj mondjuk 160 Ft, 4 tojás meg legyen 120, ámbár az is tény, hogy fánksütés után kb. lehet indulni olajat venni, mert erősen megcsappan a szintje.

5 megjegyzés:

  1. Ó, Maris, ezt most munka közben olvastam, de így délben megkordult érte a gyomrom. Maradék van? Küldjél légyszi!

    VálaszTörlés
  2. Nemcsak hogy maradék nincs, de még egy árva fotót se készítettem, bár talán a korgó gyomrod szempontjából jobb is ez így :-D

    VálaszTörlés
  3. Az ilyen olajos tésztáknál mindig felhabzik az olaj. Minél lisztesebb a tészta, annál jobban. Ez van!

    VálaszTörlés
  4. Hát akkor a beleszóródó liszttől volt. MIvel nyújtáskor eléggé megliszteztem a deszkát, volt ami rátapadjon...
    Máskor talán jobban le kell rázogatnom, mielőtt az olajba teszem.

    VálaszTörlés
  5. Ráadásul a lehulló liszt folyton sül benne, és rákkeltő akrilamid keletkezik. Szerencsére nem annyi, ami élettanilag hatásos lenne. :o) Ezért a fánkok és rántott bigyók utáni olajat mindenképpen ki kell önteni, nem elég átszűrni!

    Ha a krumpli olaja habzik, azt viszont a víz miatt csinálja, sőt lehet venni - sajnos - gyárilag kissé vizes, rossz minőségű étolajat is.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...