2011. január 17., hétfő

Pókhálóleves

Tegye fel a kezét, aki kiskorában megette a tojáslevest!
Hát én nem, mert nagyon utáltam, amikor azok a hosszú, lagymatag tojáscafrangok belekerültek a számba :-D
Nem tudom, mikor és mi történt velem azóta, de most már nagyon szeretem, sőt, ki is fejlesztettem a saját egyéni változatomat.
Tegnap ilyet főztem, finom volt, elmesélem :-)

Kisebbfajta fazékban felforrósítottam egy kis olajat, beleszórtam egy kávéskanálnyi egész köménymagot, és addig kevergettem - nem túl nagy lángon -, míg pattogni kezdtek. Akkor megszórtam egy púpos evőkanál liszttel, és megint kevergettem, amíg szép világosbarna lett. Félrehúztam, elkevertem benne egy teáskanál pirospaprikát, felöntöttem egy bögre hideg vízzel, közben iszonyúan kevergettem fakanállal, hogy ne maradjanak benne csomók. Nem maradtak. További víz következett, összesen 5 bögre, ez talán olyan másfél liter lehetett, vagy egy kicsit kevesebb. Beletettem egy egészben hagyott vöröshagymát - a héja nélkül -, egy nagy gerezd zúzott fokhagymát, 2 kicsi babérlevelet, és megsóztam. Hagytam főni, aztán amikor úgy gondoltam, hogy már eleget főtt, akkor öntöttem hozzá egy evőkanál ecetet. Belekevertem 2 tojást elkeverve, majd még személyenként 1-et óvatosan beleengedtem, és most már nem kevertem, hogy ezek szépen egyben maradjanak. Mikor úgy gondoltam, hogy megszilárdultak a tojások, elzártam a gázt, és kész is volt.

Még lehet cifrázni pirított kenyérkockákkal, de arra tegnap nem volt érdeklődő.

5 megjegyzés:

  1. én nagyon szerettem,de palócosan:ecet és cukor nélkül sok köménnyel!
    Egyszer egy nyáron az apai nagyanyámnál hagytak minket a szüleink "letétbe" :o))) Komádiban,a néni nem csinált mást két hétig,csak tojáslevest ecetesen és cukrosan-elsőre is bizarr íze volt-,hozzá volt dinnye meg kenyér,a második hét elején már a nagynénéméknél ettünk napközben és a levest titokban a kutya ette meg,de a hét végére már ő sem!
    Utána egy jó pár hónapig szegény édesanyám csak vallatni tudott az ő tojáslevesével(nem értette miért,mert nem akartuk megsérteni a mamát és nem mondtuk el milyen "klasszúl" tud főzni)

    VálaszTörlés
  2. Cukrot én se teszek bele soha, de ecet nélkül el se tudnám képzelni :-)

    Ez a tojásleves-dinnye-kenyér "diéta" elég rosszul hangzik, még ha szereti is az ember a tojáslevest is, meg a dinnyét is :-D Két hét után már valószínűleg én se szeretném annyira.

    VálaszTörlés
  3. Marisom, lehet, hogy most nagyot csalódsz bennem, de én szerettem. :o) Igaz, csak menzán ettem nagy ritkán és azóta sem. :o) De azt hiszem, most reprodukálom, mert összefutott a számban az amiláz. ;o)

    VálaszTörlés
  4. Isteni! :o) De akkora tiltakozás volt, hogy végül csak egy tojásból csináltam egy főre, jó sűrű lett, szóval még gyakorolnom kell. De az íze!...

    A többiek meg se kóstolták. Csak, hogy ne rontsák a tojásleves utálók statisztikáját. ;o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...