2011. szeptember 27., kedd

Csirkecsíkok mustáros szósszal

Amikor az ember azt hiszi, hogy most már tényleg nincs otthon semmi, akkor azért még elég sok mindent lehet főzni az innen-onnan előbányászott alapanyagokból.

Találtam a fagyasztóban egy fél csirkemellet, ezt kiolvasztottam, felcsíkoztam, és egy kis olajban fehéredésig sütöttem. Megsóztam, megborsoztam, akkor levet engedett, pároltam kicsit, és nyomtam rá egy gerezd fokhagymát. Közben körülnéztem a hűtőben, elgondolkodtam, aztán egy kis magos mustárt összekevertem pár kanál tejföllel (tejszín biztos jobb lett volna, de az most hiánycikk nálam), ráöntöttem a csirkére, és még egy pár percig főztem együtt az egészet.

Nem hiszem, hogy túl sok mislencsillagot osztanának nekem ezért, de a szintén fagyasztóból előhalászott múltkori maradék rizshez pont jó lesz.

8 megjegyzés:

  1. jól elviszed te ezt a blogot:)
    szeretem amiket főzöl, egyszerűek, de mindig van bennük valami kis hűha :))

    VálaszTörlés
  2. Hát a "jól" azért talán enyhe túlzás, meg egyedül nem is olyan jó.
    De köszi :-D
    Örülök, ha találsz itt valami kis hűhaságot :-D

    VálaszTörlés
  3. mostanában megváltozott az életünk, és már minden egyes nap kell főzzek, /ja, és 6 embernek:) / néha jó volna legalább valamivel előredolgozni... de a mélyhűtőből elővéve olyan sok minden vacak lesz... te amikor hétvégén sokfélét főzöl, akkor fagyasztod? vannak bevált fagyasztható dolgaid, vagy mi a módszered? és még egy fontos: hogyan jelölöd, hogy melyik edényben mi tartózkodik?
    :)))

    VálaszTörlés
  4. Szóval az az igazság, hogy a keményen egyszemélyes háztartásomban én egy picit másképp dolgozom előre, mint ahogy egy többtagú családban valószínűleg szokás.

    Mivel a fagyasztóm se túl nagy, én igazából nem alapanyagokat, vagy félkész dolgokat szoktam lefagyasztani, hanem ha főzök, akkor sosem egy adagot, hanem többet. Mindig "ebédnyi" adagokat fagyasztok le. Így aztán, ha valamelyik este nincs kedvem/időm főzni, vagy mondjuk valamikor hajnalban érek haza valahonnan, akkor is van másnapra ebédem.

    Tulajdonképpen a nyarsanyagok közül csak a húsfélékből tartok egy kisebb készletet lefagyasztva: 1-1 fél csirkemellet, szeletben, vagy felcsíkozva, vagy ha veszek egy csomag virslit, akkor azt kettesével csomagolom, és úgy fagyasztom.

    Mivel nem vagyok nagy kenyérfogyasztó, még a negyedkilós kenyér felét is el szoktam tenni, legalábbis igyekszem mindig tartani pár szeletet a fagyasztóban, vésztartaléknak.

    Ja, és nem írom rá a dobozokra, hogy mi van bennük :-) A húsféléket nejlonzacsiban teszem el, és arra viszont ráírom alkoholos filccel. A virslit meg felismerem :-)

    VálaszTörlés
  5. Most jön a "ha többen lennénk", vagy "ha nagyobb fagyasztóm lenne" rész.

    Akkor, azt hiszem, azon is igyekeznék, hogy az alapanyagok előkészítésekor képezzek egy kis tartalékot, amivel a következő főzéskor energiát spórolok.

    Tennék el mondjuk kis zacskóban vagy dobozkában leveszöldség-egységcsomagokat, szétturmixolt paradicsomot, megtisztított/feldarabolt/előfőzött zöldbabot és borsót, gyalult tököt, előre bepanírozott, összeturmixolt paradicsomot, kimagozott gyümölcsöt, ezt-azt.

    Nagyobb darab sajtot vennék, és cikkekben lefagyasztanám, és lehet, hogy még egy-két csomag felvágottat is parkoltatnék a fagyasztóban.

    Giga-adag kész pörkölt, vagy tokány felét biztos elraknám, és kész spagettiszószom is lenne dobozkákban, ez akár pizzára is jó lehetne.

    Raknék el üres palacsintákat is, ha egyszer nekiállnék sütni :-)

    Ilyesmikre gondoltál?

    Egyébként fagyasztásban nem én vagyok a guru, hanem Altair, majd ha idenéz a szemével, és lesz hozzáfűznivalója, akkor biztos kiegészít :-D

    VálaszTörlés
  6. váóóóó, ez igen, köszi:)

    valahogy bátortalan vagyok/nem volt erre eddig szükségem, és nem nagyon mertem fagyasztani ennyi félét, meg néha nem is vált be a dolog.
    pl. leveszöldség... nyersen, főve?? valahogy a fagyasztott zöldség nem lett jó eddig...:(

    de a palacsintát és a sajtot kipróbálom! pörkölt már működik, spagettiszószt azt idén befőztem:)

    legújabban zöldséglevet, főzőlevet, maradék leszűrt levest is elteszek, jó rizs alá pl.

    azért én sokszor nem ismerem fel a cuccokat, na jóóó, a virslit azt igen:) a filctoll is okés, rendszeresítek egyet a konyhába.
    köszi az ötletelést:)

    VálaszTörlés
  7. Régebben, amikor eminens voltam, akkor felaprítottam egyszerre több sárga- meg fehérrépát (ha még nagyobb pedálgép voltam, akkor még elő is főztem egy picit), és levesnyi adagokban fagyasztottam le. Aztán mikor rákerült a sor, akkor ment még jégtömb alakzatban a levesbe, és kész. Igazából soha nem volt baj az állagával.

    Főzőlevekkel nem kísérletezem, tudom, hogy pocsékolás, de kiöntöm, luxus lenne a fagyasztóban tárolni. A sima hűtőbe beteszem néha, és igyekszem egy-két napon belül találni rá valami felhasználási módot. Vagy sikerül, vagy nem. Sajnos többnyire az utóbbi, még biztos nincs elég nagy válság :-D

    Ja, a spagettiszószt én a hússal együtt fagyasztom, vagyis igazából mondjuk, hogy olyan bolognai raguféleséget készítek, és az megy a mélyhűtőbe (egyébként konzervparadicsomból főzöm rendszerint).

    VálaszTörlés
  8. Nálunk kedvenc a mustáros csirkemell, mindenféle fűszer kompozícióval nyerő, nyáron olykor gyümölcsöt is adtam hozzá, pl a szilvás kifejezetten remek volt!

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...