2010. április 5., hétfő

Nincs itthon semmi, mi legyen az ebéd?????

Persze, húsvét előtt vesz az ember retket, meg sonkát, meg tormát, és süt kenyeret meg kalácsot, és közben elegánsan elfelejti, hogy ez reggelire OK, de hétfőn is kell ebédelni, pláne ha egy vega hugi, egy válogatós öcsi, egy ízlése-még-ismeretlen sógorasszony, meg egy Medve is a körletben tartózkodik...

Nosza, mi van a konyhaszekrényben, a hűtőben, meg a fagyasztóban? Készletfelmérés, megfelelő programok lefuttatása fejben, és íme, az ötlet:
- paradicsomleves
- baconös-zöldborsós penne
- a vegának zöldborsós kuszkusz, mert neki már elege volt a tésztából.

Paradicsomleves:
- 1 doboz (500 g) passzírozott paradicsom
- hagyma
- kis liszt, olaj, só, cukor
- levesgyöngy
A paradicsomot meg egy liter vizet fazékba öntöttem, beleraktam egy vöröshagymát, sót meg cukrot, és főztem egy darabig, közben egy kislábosban rántást készítettem (olaj, bele 2 ek liszt, tök fölöslegesen pici pirospaprika, hideg vízzel felöntés, vadul keverés, tűzre kicsit visszarakás, sűrűsödés első jeleire levesbe öntés, még pár perc forralás) aztán ízek ellenőrzése, még egy kicsi cukor, oszt' jóvan. Levesgyöngyöt raktunk bele, mert az volt otthon. Zeller viszont nem, pedig szerintem anélkül nem az igazi. Amikor van, akkor rögtön az elején belerakom a hagymával együtt. A végén meg mindkettőt kiszedem.

Baconos-zöldborsós penne:
- egy vöröshagyma felaprítva
- egy doboz kockázott bacon
- 4 marék mirelit borsó
- 2 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- majdnem egy egész zacskó penne
Picike olajon sütni kezdtem a szalonnát (magától nem lett volna elég zsírja), ebben megpirítottam a hagymát, beleszórtam a borsót, belenyomattam fokhagymát, és kislángon pároltam, míg a borsó meg nem puhult, akkor beleöntöttem a főzőtejszínt, és hagytam rotyogni még pár percig, hogy sűrűsödjön. Pennét főztem ki hozzá, fejenként két marékkal szórtam a vízbe, pont elég volt négyünknek.

Borsós kuszkusz:
- fél kávéscsésze kuszkusz
- egy kávéscsésze forrásban lévő, sós víz
- egy jó marék borsó, pici vízben megfőzve
- vaj, citromhéj, citromlé, koriander
Kislábosba szórtam a kuszkuszt, leöntöttem a kétszeres mennyiségű vízzel, belekevertem a borsót, lefedtem, otthagytam. 10-15 perc múlva belekevertem egy kis vajat, kevés reszelt citromhéjat, pár csepp citromlevet, és egy kockányi mirelit koriandert. Judit szerint rossz volt, de megette, mert megfenyegettem :-) Ez van, nehéz nálunk a vegetáriánusok élete :-D
Szerintem egyébként tök fincsi!!!!

Juditkán kívül mindenki teljesen elégedett volt az ebéddel, a finnyások is.

3 megjegyzés:

  1. Nálunk Húsvét hétfőn mindig hideg kaja van: sült hús és a sonka salival. Meg süti.
    Kalács nincs (vagyis Corás van...)
    Meg egész napos eszegetés (a locsolókkal, ugye). ;-)

    Még sosem jutott eszembe, hogy főznöm is kellene. :-oooo

    VálaszTörlés
  2. Kösz az ötletet... Bacon jó ha havonta egyszer van nálunk,friss paradicsom meg nincsen...

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...