2012. május 22., kedd

A legalapabb spagettiszósz

Nem hiszem, hogy még nem írtam be. Pedig tüzetesen átnéztem a "darált hús" meg a "tészta" címkék alá tartozó összes eddigi bejegyzésünket, és a spagettiszósz sehol. (Ha mégis volt, csak mondjuk nem címkéztem meg, akkor bocs :-)

Tényleg alap, rendszeresen készítem, időnként nagyobb dózisban, hogy maradjon fagyasztásra is. Tésztán kívül még lehet rakni pizzára, meleg szendvicsre, de cannelloni vagy lasagne, vagy akár padlizsán/cukkini tölteléke is lehet ez a barlangrajz egyszerűségű paradicsomos-darált húsos ragu.

Az a menetrendje, hogy először is megpárolok egy apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon, aztán beleteszek egy-két gerezd összezúzott vagy nagyon apróra vágott fokhagymát is, de ezzel már nem pirítom tovább. Belekeverem a darált húst - félkilós vagy 70 dekás csomagot szoktam venni, többnyire disznóhúst vagy pulykát -, kicsit feljebb veszem a lángot, és addig kevergetem, míg a hús morzsákra esik szét, és kifehéredik. Akkor megsózom, borsozom, teszek bele kakukkfüvet és/vagy oregánót, és/vagy bazsalikomot, majorannát, ezt-azt. Ha elég levet eresztett a sózástól, akkor csak abban párolom puhára, de ha nem, akkor öntök alá egy kevés vizet. Mikor a leve kb. elfőtt, a hús meg kb. megpuhult, akkor beleöntök egy félliteres doboz passzírozott paradicsomot. Az is előfordul, hogy egy konzerv hámozott paradicsom megy bele, meg egy kisdobozos sűrített paradicsom, ez esetben még egy kis víz is, de csak ha kell. Ér belerakni egy csipet cukrot, ha nagyon savanyú. A paradicsommal már nem kell olyan sokáig főzni, csak rotyogjon pár percet.

Ez persze nem az az igazi tésztaszósz, amit a rendes olasz mammák állítólag órákig főznek takaréklángon, cserébe viszont sokkal hamarabb kész van :-D

Minden vackot bele lehet főzni, és akkor esetleg kevesebb hús is elég. Gomba, mexikói zöldségkeverék, répa, szalonna, maradék féldeci tejszín vagy akár vörösbor, meg amit még találunk, és másra már nem jó, gyakorlatilag majdnem minden "elfér" a spagettiszószban. Mondjuk az lehet, hogy nem muszáj egyszerre mindent belerakni :-D

Tegnap én csak az alapverziót főztem, és hozzá orsótésztát. Az egyértelmű, hogy sajtot reszeltem a tetejére, és mivel volt mindenféle zöldség a hűtőben, még egy salátát is összedobtam mellé.

1 megjegyzés:

  1. Nagyjából én is így szoktam, csak semmi "nagyzolás", így is isteni :D

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...