2012. május 23., szerda

Spenóttisztítás

Szedtem a hétvégén egy nagy szatyor spenótot, meg egy kisebb szatyor mángoldot a kertben. A spenótot az öcsém vetette, és mégis kikelt, a mángold nem a mi érdemünk.

Néha egyáltalán nem értem magamat, hogy minek vesződöm a friss spenóttal, amikor száz forintért vehetek egy fél kilót fagyasztva, és azt már megtisztították, előfőzték és pürésítették nekem. De azért persze mindig nekiállok újra és újra, mert lehet, hogy tök fölösleges időpocsékolás, és a víz meg a gáz többe kerül, mint az a két marék zöld hínár, ami a végén keletkezik, én mégis sokkal jobban szeretem a SAJÁT spenótomat :-)

Tisztítás közben persze rendszeresen használok csúnya szavakat. Mert spenótot tisztítani nem túl vidám dolog. Sokat kell vele tökörészni. Mármint ha az ember tényleg rendesen meg akarja csinálni.

Az én módszerem a következő:
1) Az ember lánya egyszer kivételesen tisztességesen kisúrolja a mosogatót.
2) Enged bele hideg vizet.
3) Beleszórja a spenótot, és összekevergeti kézzel.
4) Vár egy percet, hogy a homok leülepedjen.
5) Egyesével elkezdi kiszedni a leveleket, ránéz, hogy nincs-e rajta pókháló, bogár, pete, atomtengeralattjáró. Ha van,akkor leszedi.
6) Ha vastag a spenót szára, akkor azt lecsípi, vagy ollóval kinyisszantja.
7) Félreteszi, és jöhet a következő. És így tovább, míg el nem fogynak a levelek.
8) Akkor vizet cserél.
9) Visszarakja a spenótot, és még egyszer átforgatja, hogy ha volt még rajta föld, az lejöjjön.
10) Kiszedi, és kész.

Lehet blansírozni, aztán lecsöpögtetni, deszkára teríteni, késsel durvára vágni (más rendes emberek turmixolják, tudom...), és anyázni, hogy abból a böhöm nagy szatyor spenótból már megint alig lett egy főzelékre való. Ezen a ponton aztán igény szerint le lehet fagyasztani, vagy felhasználni azon nyomban.

Ti is így csináljátok?

7 megjegyzés:

  1. különbség: nem lecsípem (ollózni meg végképp nem fogom :) ) a szárat, hanem összefogom a levél oldalait és lehúzom a szárat, ezzel megspórolom azt a munkát is, hogy a turmixra tekeredett ereket kelljen "levarázsolnom" ... és nem lesz "fás" sem a végeredmény ..
    A sóskával is ezt teszem ..

    VálaszTörlés
  2. Igazából én is ugyanígy lehúzom a szárát, csak úgy tűnik, bevettem ma a fogalmazásgátlót, és nem tudok érthetően írni :-D

    Ollózás ugyanaz, csak igazából sokkal gyorsabb :-D A kettéhajtott levél hátoldalán egy nyisszantás, oszt' kész.

    VálaszTörlés
  3. Épp most készülök nekiesni egy meglehetősen nagy szatyornak. Illetve egy órája készülök. Helyette nekiálltam megkeresni, hogy tudnám megúszni, de úgy látom, nem fog menni. Túlesek rajta... :S

    VálaszTörlés
  4. Hajrá(f) :-D
    Hoztam megint a kertből, most én is épp a halogatási fázisban vagyok :-D

    VálaszTörlés
  5. A felét meghagytam holnapra, a kajába fél kiló is elég lesz. Illetve, ha nem lesz elég, mostmár akkor is így marad... XDD

    VálaszTörlés
  6. Nekem a kertben nincs, a piacon meg nem veszek, inkább a fagyasztott. Néha azért én is mazozok, de ritkán :))))

    VálaszTörlés
  7. Véletlenül keveredtem ide…De MUSZÁJ megírnom, miért nem veszek én „bóti” spenótot. Történt egyszer, hogy a piacon vett spenótban valami eszement méretű, zöld hernyót találtam megmosás közben. Hiába gondoltam arra, hogy ebből milyen szép lepke lenne – undorral kidobtam és lehúztam a WC-n. Aztán jutott szembe, hogy a gépi mosás-válogatás során az ilyesféle „szemetekkel” mi lesz ? Szerintem semmi. Simán ledarálják és megesszük. Na, azóta én nem veszek mirelitet….

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...