2012. augusztus 5., vasárnap

Bazsalikom ingyen, pesto jó drágán

Barátnőm leszüretelte az erkélyen a bazsalikomot. Már korábban megbeszéltük, hogy pesto lesz belőle, szóval én meg elhúztam beszerezni a további alapanyagokat: fenyőmagot és parmezánt. Sajnos ezek nem arról híresek, hogy fillérekért be lehetne őket szerezni, de gondoltuk, hogy egyszer mégiscsak ki kéne próbálni, és mást úgysem kell vásárolni hozzá. Fokhagyma meg olívaolaj azért általában van nálam itthon :-D

Szóval volt nem egészen 10 dkg parmezánsajtunk, egy 5 dekás csomag fenyőmag, meg mondjuk olyan 3 jó nagy duplamarék bazsalikomlevél. Először lereszeltettem a sajtot a robotgéppel, aztán tulajdonképpen az összes hozzávalót összeturmixoltam sóval, fokhagymával, meg annyi olívaolajjal, hogy az állaga hasonlítson az üveges pestoéra. Nem hasonlított, mert az én gépem nem bírta olyan simára turmixolni, viszont hihehetlen illat volt az egész lakásban, és naaaaaaagyon finom lett egyébként.

A fenti mennyiségekből sajnos csak egy olyan kisebbfajta ikeás salátástálkányi lett, szóval levontuk a tanulságot, hogy a pesto olyan dolog, amit könnyű házilag előállítani, csak sajnos nem érdemes.


3 megjegyzés:

  1. legöbbször dióval vagy mandulával csinálom, azokkal is nagyon finom
    grana padanot a legjobb áron az aldiban lehet sztem kapni, 1300 ft egy 30 dkg-s darab
    így már egyáltalán nem annyira drága

    sose értettem, mi a jó a pesztóban, egészen addig a pillanatig, amikor egyszer egy házilag készítettet ettem, egyszerűen fel se fogtam első pillanatban, hogy ez ugyanaz amit üvegből boltból 1 kanál után félreteszek; ég és föld
    többet nem is fogok venni, csak csinálok; nagy nagy kedvemcem lett

    VálaszTörlés
  2. Én az üvegeset is szeretem :-D Tény, hogy a saját készítésűnek megvan a maga "feelingje", meg még jobb is, viszont sajnos szerintem így is - úgy is irgalmatlan drága, bár tény, hogy a fenyőmagnál kábé minden olcsóbb.

    De mivel most várhatóan jövő nyárig nem készítek újból, így azt mondhatom, hogy évente egyszer azért belefér :-D

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ez rengeteg pesto lett!!! Az olaszok MINDIG tejszínnel turbózzák fel (Panna Cucina, Tesco, Auchan, sokszor a G-Robyban is van) Egyébként kint is drága ételnek számít, viszonylag ritkán eszik ők is. Arra kell figyelni, ha nagyra nőtt levelek (inkább úgy mondom, ami nem zsenge) kevesebb ideig állnak el, bármennyi olajat is teszel rá, megpenészedik!

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...