2010. november 8., hétfő

Valamilyen tokány tarhonyával

Gyerekkorunkban az öcsémmel együtt ku... vagyis ki.... vagyis KEgyetlenül válogatósak voltunk, szerintem anyám fejében biztos megfordult néhányszor, hogy inkább hagy minket egyszerűen éhen pusztulni, aztán levan a gond... végül azért valahogy mégis megmaradtunk.

Próbálkoztak szerencsétlen szüleink olyan trükkökkel is, hogy egy - szerintük - vonzó, új névre keresztelték az ételeket, pl. kengurulevesnek hívták a zacskós levest, nem mintha úgy megettük volna, de azért legalább megpróbálták...

Anyu nem főzött igazán jól. Én egy olyan furcsa emberpéldány vagyok, akinek, ha azt mondják, hogy "anya főztje", akkor körülbelül nem jut eszembe semmi kiemelkedő, ha csak az a tökfőzelék nem, amit egy nyaralás alkalmával készített, és hát kiemelkedően rossz lett.
Nem is ettük meg, ezért bepróbálkozott vele másnap is, de apu elvitt minket inkább a strandra hamburgerezni meg palacsintázni, lett is belőle sértődés, ahogy kell. Évekig emlegettük a töklevest, anyu évekig volt megsértődve miatta.

Mindannyian szerettük viszont azt a valamilyen tokányt, amit a Fantáziadús És Bizalomgerjesztő Ételnevek projekt keretében "pruttyos" húsnak nevezett el, és a ronda nevével ellentétben tényleg finom volt, én is szoktam főzni rendszeresen, pl. tegnap is ez volt ebédre, csak én tejfölös tokányként mutattam be inkább...

Hozzávalók:
- sertéshús (combot vettem lidlben)
- fokhagyma
- só, bors, majoranna
- mustár, tejföl

75 dkg volt a hús, amit vettem, ebből 4 adag tokány lett.

Felcsíkoztam a combot, kisujjnyinál nagyobb, mondjuk olyan GYŰRŰSUJJNYI darabokra :-)
Kevés olajon fehéredésig pirítottam, aztán megsóztam, megborsoztam, szórtam rá majoránnát, meg két gerezd zúzott fokhagymát, aláöntöttem egy kis vizet, aztán addig pároltam, míg szépen megpuhult - ez valamivel több, mint egy óráig tartott. A vizet néha pótoltam. A végén egy pohár tejfölbe mustárt kevertem, ráöntöttem a húsra, összeforraltam, és kész is volt. (Néha az elején egy almát is beledarabolok, most nem, mert nem volt otthon.)

Kizárólag csak tarhonyával ér enni.
Na jó, ez hülyeség, ma is tésztát főztem hozzá, azzal hoztam el a maradékot.

Nem néztem most árakat, de viszonylag pénztárcakímélő étel.

2 megjegyzés:

  1. Ti is beosztottátok? ;o) Anyám szerint mi összebeszéltünk, hogy amit én hajlandó vagyok megenni, attól az öcsém fintorog. :o)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk szerintem egyikünk se evett, de igazából már elég rég volt, nem emlékszem pontosan. Az öcsém maradt válogatós, én meg néha azt kívánom, hogy bárcsak én is maradtam volna :-D

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...