2011. november 16., szerda

Joghurt

Mióta tele lett az összes hócipőm attól, hogy nem lehet normális joghurtot kapni (mert az összes tele van minden kutyafülével, a gyümölcsöt kivéve, mert az nem nagyon van bennük, és egyébként is külföldiek), vagy ha lehet, akkor azt meg aranyárban, azóta inkább azt is otthon hegesztem magamnak össze.

Nem egy nagy vaszizdasz, legtöbben biztos ismeritek is az elkészítés módját, de azért elmesélem, mert hátha valaki még pont nem, és egyébként is grafomán vagyok.

Fog az ember egy liter rendes tisztességes zacskós tejet, és annyira felmelegíti, hogy még kellemesen bele lehessen nyúlni kézzel. Ez nekem sose jön össze, ezért inkább felforralom, és hagyom visszahűlni kézmelegségig :-D Akkor beleteszek egy kanál cukrot, meg egy pohár élőflórás natúrjoghurtot, aztán otthagyom, ahol van, és másnapra joghurt lesz belőle. Talán kicsit folyékonyabb az állaga, mint a boltban kapható társainak, de ezt lehet belőle kihozni otthoni körülmények között.

Innentől viszont aztán szigorúan hűtés van, mert azt vettem észre, hogy elég rosszul bírja a szobahőmérsékletet, főleg miután ízesítem, mert természetesen olyasmit is lehet vele művelni.

Én darabos eperlekvárral szeretem a legjobban, meg eperlekvár+zabpehellyel, de lehet bele mindenféle más lekvárt, vagy friss gyümölcsöket, mézet, mindenféle magokat keverni.
Egyszerre mindig csak annyit ízesítek, amennyit aznap a munkában meg fogok enni. Egy pici üvegben szoktam összemixelni a kiválasztott összeállításomat, és elhozom magammal.

Körülbelül 250 forintból megvan az egész heti joghurtadagom.
Elvileg ugyanígy kefirt is lehet készíteni, azt még valamiért nem próbáltam, de majd fogom!

4 megjegyzés:

  1. szia, ha ugyanazon a hőmérsékleten tartod folyamatosan, ahol beletetted a joghurtot, akkor szép állagút fogsz kapni a végén. Ez az én esetemben egy tescós hűtőtáska, benne egy nagy edénnyel meg kézmeleg vízzel. A joghurtos tejet befőttes üvegbe töltve ebbe a vízbe állítom, a táskát rázárom, másnapra igazán tuti joghurt lesz belőle.

    VálaszTörlés
  2. húú... megtáltosodtak a szerzők, alig győzöm olvasni:)

    Újságíró Világvégén, neked nagy köszi a kiegészítésért! ez egyszerűen hangzik, kipróbálásra csábít, és nem kell hozzá maghőmérő:))) bár az ma már alapfelszerelés, úgy látom:)

    még egy kérdés hozzátok: amikor a heti adagból kivesztek, akkor nem zutyulódik össze nagyon? pénteken már nem csak egy zavaros lötty marad?

    /magam is elcsodálkozom néha, hogy a kérdéseim alapján milyen abszolút kezdő, konyha-érzék nélküli lúzernek tűnök:)))/

    VálaszTörlés
  3. Újságíró, én is köszönöm a kiegészítést, legközelebb már erre is odafigyelek (lehet, hogy korábban se ártott volna utánaolvasnom egy kicsit, de hát én csak úgy belevágtam ész nélkül :-)))

    Lillácska, nem lesz zavaros lötty, mert eléggé krémes állaga van, és az is marad, nem válik ki belőle savó, vagy ilyesmi. Már ha erre gondoltál.

    (Már mér' tűnnél lúzernek? :-D )

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...