2010. november 18., csütörtök

krumpli levébe tészta leves


Ennél a tegnapi levesemnél olcsóbbat már nem nagyon lehet kitalálni :-)

1.A krumpli vagy a bab főzővizét egy edénybe öntöd.

2.Egy kis fej hagymát apróra vágsz, kevés olajon, vagy zsíron megpárolod, lehúzod a tűzről és ha kicsit kihűlt beleteszel némi piros paprikát, hogy kioldódjon a színe.

3.Ezután a hagymát  a zsiradékkal együtt a főzővízhez adod, beledobsz egy csokor petrezselyemzöldet, egy zellerlevelet, és csendes tűzön összeforralod. Sózni általában nem kell, mivel eleve sós volt a lé, bors viszont mehet bele.

4.Aztán  beleteszed  a tésztát , azzal is fő még egy ideig.

A legfinomabb ha, házi friss reszelt tészta kerül bele, nekem erre sajnos most nem volt időm.

A reszelt tésztát úgy kell csinálni, hogy egy tojást  tálba teszel, megsózod és  összegyúrod annyi liszttel, hogy egy kemény tésztát kapj. Aztán ezt a reszelő káposztareszelős oldalán  tiszta  konyharuhára ,egyenletesen szétterítve  ráreszeled. ( Ez kicsit veszélyes az ujjaid hegyére nézve, légy óvatos.)
Frissen mehet  belőle a levesbe. Ami megmarad, azt levegőn  megszárítva, aztán zacskóba téve később is felhasználhatod, csak akkor lassabban fő meg.
Ezt  is nagymamám csinálta régen, mert anyukámnak valahogy soha nem volt annyira kemény a tészta, hogy könnyen reszelni tudja.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a "főzőlé" leveseket. Én még a kifőtt tészta levét szoktam elkészíteni. Olajban hagymát pirítani, pirospaprikát rászórni, a tésztalével átforralni,(aki nem szereti a hagymát, az leszűrheti, hogy csak az íze maradjon benne) cérnametéltet főzök bele. (Sózni tényleg nem kell.) Tejföllel tálalni. Nálunk ezt "Tésztaleves"-nek hívják. Van, hogy a krumpli levébe (csak így natúr) főzök cérnametéltet és tejföllel tálalom.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! A reszelttésztát már egész elfelejtettem, pedig olyan jó!!!! Tarhonya helyett lehet, azt rakok a karfiollevesembe! :)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...