2010. január 26., kedd

Válaszol a dietetikus?

Leírom nagyjából a múlt heti kajámat.

Reggeli minden nap tejeskávé otthon, és vagy jóreggelt-keksz, vagy valamilyen szendvics (telejskiőrlésű tönkölykenyeret szoktam venni, zacskósat, mert abban nincs túl sokféle E, és beadom magamnak, hogy ez egészséges és nem hizlal annyira, ált. sajttal vagy sonkával.

Tízórai néha elmarad, vagy iszom még egy tejeskávét.

Ebédek a múlt héten: rakott zöldbab háromszor, csütörtökön lencsefőzelék, pénteken menzás rántott máj rizzsel, szombaton pörkölt nokedlival, vasárnap fasírt tört krumplival.

Vacsik: hát, ez kettes alá. (Túl) sokszor tojás mindenféle formában, virsli, majonézes kukorica, általában kenyér nélkül, hogy valami mentségem legyen.

Napi kötelező: 1 kefir, és legalább 1-szer valamilyen gyümölcs, tízórai- vagy uzsonnaidőben.

Kávé: csak sok tejjel, és max 3-szor egy nap, ebből főzős vagy 1, vagy 0.

Altair, kérhetek egy "osztályzatot", meg egy szöveges értékelést? :-D

Altair:
A reggeli szuper, ha tekintetbe vesszük, hogy én csak egy kakaót tudok legyűrni hétköznapokon. ;o)

Reggeli ide vagy oda, a tízórait mindenképpen ajánlom. Pont úgy, ahogy írtad is: kefir vagy gyümölcs "tízórai- vagy uzsonnaidőben". A kefir mellé egy kifli is nyugodtan lecsúszhat, az még nem hizlal túlságosan. Ha aggodalmasabb vagy nálam, akkor meg 2-4 korpovit keksz.

Az ebéd egészen jó kis ételeket tartalmaz. Ha nem vesszük figyelembe az első két zöldbabos napot és csak 5 nappal számolunk, még változatosnak is tekinthető. ;o) A lencsefőzelék mellé legalább egy lecsókolbászt ehettél volna, mert így az a nap inkomplett, vagyis hiányzik belőle a teljes értékű fehérje (hús, belsőségek, tej, tojás).

A szavaidból azt vettem ki, hogy fogyókúrázol és emiatt érdekelne a diéta. Szerintem ha a hétköznapi ételeket vesszük figyelembe, akkor ez egy jó 1500-1800 kcal körüli étrend, amivel nagyszerűen fogyhatnál. De a péntekkel induló hétvégi ernyedéssel feltehetőleg az egészet visszaszeded, amit a hét folyamán lefogytál...

Ha tehetek tanácsokat, akkor a hétvégén se kéne két egymást követő napon is ennyire zsír- és kalóriadús ételeket enned! Legalábbis nem mind a két napon. Heti/kétheti/havi egy gyümölcsnap is jót tenne, egyrészt a vitamin miatt, másrészt a fogyókúrázóknak ezt mindig ajánljuk, hogy átérezzék a lemondást és a szenvedést, amit a fogyókúra jelent. ;o) Jó, ez csak vicc volt. A vitamin és a vízhajtás és méregtelenítés miatt kell.

Vacsorára este hat után semmit sem ajánlok fogyókúrázóknak enni. Ha nagyon éhes vagy akkor egy kakaó/tejeskávé még elmegy lefekvés előtt egy órával. Az, hogy ez gyakran tojás vagy virsli nem számít. Az üres rántotta és virslievés Norbi találmánya (hogy sose ehessen többet mást, csak azt!), s mint olyat nem tartom indokoltnak. Nem csak én, a többi magyar dietetikus se. :o)

A tojás elkészítési módjától függően zsíros lehet, a virslinek meg legfőbb összetevője az ipari zsír, ami nagyon megterheli magában az emésztőrendszert. pláne, ha figyelembe vesszük, hogy igazából az ilyen jellegű étkezések (reggeli, vacsora) telítőértékét a kenyér adja. Ha például egy fél szelet kenyérrel eszed, két virsli is elég lesz egy kis kecsöppel vagy tormával. Ha nem fogyókúrázol annyira akkor tejszínes tormával és mustárral is lehet. :o)

A tojásfogyasztás pedig nem bűn. A gyógyszergyárak találmánya, hogy a tojásfogyasztás növeli a vér koleszterinszintjét, amire statint kell szedni. Hát nem! A koleszterin egyrészt a szervezetünk sejtjeinek sejtfalában szükséges építőelem, másrészt a bennünk levő koleszterin 90%-át a máj és a sejtek maguk termelik és nem halmozódik fel, hanem egyrészt az epével, másrészt a széklettel meg a vizelettel ürül lebomlási terméke.

Mindent összevetve, ha a hétvégén nem ettél volna egyik nap sok (zsiros pörköltszaftos) tésztát másnap bőzsírban sültet zsíros hagymás krumplival, akkor kb. fél kilót fogytál volna a héten. :o)

Nem csoda, hogy jobb helyezést értél el az indexen nálam, mert sokkal rendszeresebben és rendesebben étkezel.

Bár a nasikról nem írtál (ebéd utáni túrórudi, egy marék mogyoró a kolléganőtől), de ha ilyesmi nincs, akkor tök jól étkezel - a hét eleji változatosságot leszámítva. :o)


Maris magyarázkodik:
Szombaton és vasárnap a nagymamámnál voltam, és azt ettem, amit kaptam. Nagymamák ritkábban főznek könnyű ételeket :-)Ha rajtam múlik, a pörkölthöz rizs lett volna, a fasírthoz meg valami zöldség.
Nassolni viszonylag keveset szoktam, inkább csak ha NAGYON fáradt vagyok, de sajnos ez többnyire este történik... mondjuk heti max. kétszer. Sütit alkalomra sütök csak, mert egy főre azt nem érdemes. Hetente-kéthetente egyszer a fősulis büfében veszek egyet, oszt' jóvan.
Ilyen "változatosságok" nálam elég sűrűn vannak, mert nem egy adagokat főzök, inkább több napig eszem egyfélét.
Mozgás: heti 2 Pilates.
És igen, néhány kilót nagyon szeretnék leadni, de oxigénre hízó típus vagyok...

3 megjegyzés:

  1. Egy ilyenen én is gondolkodtam már, hogy valaki kielemezhetné, mit eszek... Na majd az ehetit összeírom!

    VálaszTörlés
  2. Juhhééé, Gabi, te is elmentél South Parkba? :-D
    Ez itten úgy látszik, lassan alapkövetelmény :-D

    VálaszTörlés
  3. A dietetikus mindig válaszol, mert beleszólós dietetikus! ;o)

    A bejegyzés alján lesz nem sokára.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...