2010. január 26., kedd

Olajos kifli

Ez bár hivatalosan kelt tészta, tehát élesztővel készül, de nem kell keleszteni!

Hozzávalók:

1/2 liter tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 kg liszt
2 dl étolaj
2 teáskanál só

Tölteléknek:
szilvalekvár, vagy melegszendvicskrém, vagy trappista sajt, esetleg füstölt sajt, felvágott, vagy ami tetszik, ha nem akarunk semmi különöset, akkor egy kis csík sütőmargarint is lehet bele vágni, akkor puhább marad a belseje.

+1 tojás a kiflik megkenéséhez, a tetejére lehet még szórni (mármint a sós változatoknál) reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot.

Én így szoktam:
A tejet megmelegítem a mikróban, annyira, hogy se hideg, se meleg ne legyen, csak kézmeleg. Aztán belemorzsolom az élesztőt, hozzárakom a kanál cukrot, aztán konyharuhával letakarom, felrakom a radiátorra, kb. 10-15 perc alatt felfut az élesztő.

Aztán mehet bele a többi hozzávaló. Figyelem! Ha csak koccra 1 kg liszt van otthon, akkor gond van, lehet, hogy még kell pár kanálnyi, hogy ne legyen ragadós a tészta! Én így jártam, de még jó, hogy van egy szomszédasszonyom, akitől bármikor kérhetek bármit. Mármint bármit, ami van neki otthon.

Szépen összegyúrom a tésztát, amíg egyenletes, nem ragacsos, és jöhet a nyújtódeszka. Belisztezem. A tésztagombócot 8-ba vágom, és a 8 darabból egymás után, külön-külön kerek lapokat nyújtok. Kb. fél centi vastagra kell nyújtani.

A kört 8 cikkre vágom, a szélesebb végére mehet a töltelék, ráhajtom az oldalát, kicsit megnyomkodom, aztán kicsit meghúzva feltekerem a tésztát. Mehetnek a tepsibe a kiflik. Tojással megkenem, 200 fokon kb. 25 percig kell sütni.


Összesen 64 fincsi puha kifli lesz belőle. Gyorsabban megformázható, mint ahogy az első adag kisül!

8 megjegyzés:

  1. Ez tetszik, felkerül a kipróbálásra várók listájára.
    Ha már eszembe juttattátok, holnapra máglyarakást terveztem...

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük. Nem is olyan régen csináltam.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsinek látszik. :o)

    VálaszTörlés
  4. Ha megyünk Villányba, illetve AMIKOR megyünk Villányba, úgyis mindig én vagyok a sütifelelős, ezt megjegyzem magamnak!

    VálaszTörlés
  5. Tényleg finom! Legkésőbb másnapra mind elfogy! :)

    VálaszTörlés
  6. Ez tetszik, megcsinálom
    Köszi a receptet
    http://gibkatkonyhaja.blospot.com

    VálaszTörlés
  7. bocs.elirtam
    http://gibkatkonyhaja.blogspot.com

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...