Ez bár hivatalosan kelt tészta, tehát élesztővel készül, de nem kell keleszteni!
Hozzávalók:
1/2 liter tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 kg liszt
2 dl étolaj
2 teáskanál só
Tölteléknek: szilvalekvár, vagy melegszendvicskrém, vagy trappista sajt, esetleg füstölt sajt, felvágott, vagy ami tetszik, ha nem akarunk semmi különöset, akkor egy kis csík sütőmargarint is lehet bele vágni, akkor puhább marad a belseje.
+1 tojás a kiflik megkenéséhez, a tetejére lehet még szórni (mármint a sós változatoknál) reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot.
Én így szoktam: A tejet megmelegítem a mikróban, annyira, hogy se hideg, se meleg ne legyen, csak kézmeleg. Aztán belemorzsolom az élesztőt, hozzárakom a kanál cukrot, aztán konyharuhával letakarom, felrakom a radiátorra, kb. 10-15 perc alatt felfut az élesztő.
Aztán mehet bele a többi hozzávaló. Figyelem! Ha csak koccra 1 kg liszt van otthon, akkor gond van, lehet, hogy még kell pár kanálnyi, hogy ne legyen ragadós a tészta! Én így jártam, de még jó, hogy van egy szomszédasszonyom, akitől bármikor kérhetek bármit. Mármint bármit, ami van neki otthon.
Szépen összegyúrom a tésztát, amíg egyenletes, nem ragacsos, és jöhet a nyújtódeszka. Belisztezem. A tésztagombócot 8-ba vágom, és a 8 darabból egymás után, külön-külön kerek lapokat nyújtok. Kb. fél centi vastagra kell nyújtani.
A kört 8 cikkre vágom, a szélesebb végére mehet a töltelék, ráhajtom az oldalát, kicsit megnyomkodom, aztán kicsit meghúzva feltekerem a tésztát. Mehetnek a tepsibe a kiflik. Tojással megkenem, 200 fokon kb. 25 percig kell sütni.
Összesen 64 fincsi puha kifli lesz belőle. Gyorsabban megformázható, mint ahogy az első adag kisül!
Hozzávalók:
1/2 liter tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 kg liszt
2 dl étolaj
2 teáskanál só
Tölteléknek: szilvalekvár, vagy melegszendvicskrém, vagy trappista sajt, esetleg füstölt sajt, felvágott, vagy ami tetszik, ha nem akarunk semmi különöset, akkor egy kis csík sütőmargarint is lehet bele vágni, akkor puhább marad a belseje.
+1 tojás a kiflik megkenéséhez, a tetejére lehet még szórni (mármint a sós változatoknál) reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot.
Én így szoktam: A tejet megmelegítem a mikróban, annyira, hogy se hideg, se meleg ne legyen, csak kézmeleg. Aztán belemorzsolom az élesztőt, hozzárakom a kanál cukrot, aztán konyharuhával letakarom, felrakom a radiátorra, kb. 10-15 perc alatt felfut az élesztő.
Aztán mehet bele a többi hozzávaló. Figyelem! Ha csak koccra 1 kg liszt van otthon, akkor gond van, lehet, hogy még kell pár kanálnyi, hogy ne legyen ragadós a tészta! Én így jártam, de még jó, hogy van egy szomszédasszonyom, akitől bármikor kérhetek bármit. Mármint bármit, ami van neki otthon.
Szépen összegyúrom a tésztát, amíg egyenletes, nem ragacsos, és jöhet a nyújtódeszka. Belisztezem. A tésztagombócot 8-ba vágom, és a 8 darabból egymás után, külön-külön kerek lapokat nyújtok. Kb. fél centi vastagra kell nyújtani.
A kört 8 cikkre vágom, a szélesebb végére mehet a töltelék, ráhajtom az oldalát, kicsit megnyomkodom, aztán kicsit meghúzva feltekerem a tésztát. Mehetnek a tepsibe a kiflik. Tojással megkenem, 200 fokon kb. 25 percig kell sütni.
Összesen 64 fincsi puha kifli lesz belőle. Gyorsabban megformázható, mint ahogy az első adag kisül!
Ez tetszik, felkerül a kipróbálásra várók listájára.
VálaszTörlésHa már eszembe juttattátok, holnapra máglyarakást terveztem...
Mi is nagyon szeretjük. Nem is olyan régen csináltam.
VálaszTörlésNagyon fincsinek látszik. :o)
VálaszTörlésHa megyünk Villányba, illetve AMIKOR megyünk Villányba, úgyis mindig én vagyok a sütifelelős, ezt megjegyzem magamnak!
VálaszTörlésTényleg finom! Legkésőbb másnapra mind elfogy! :)
VálaszTörlésRemekül hangzik !
VálaszTörlésEz tetszik, megcsinálom
VálaszTörlésKöszi a receptet
http://gibkatkonyhaja.blospot.com
bocs.elirtam
VálaszTörléshttp://gibkatkonyhaja.blogspot.com
évek óta sütjük a barátnőimmel
VálaszTörlésévek óta sütjük a barátnőimmel,túróstáskát is ebből a tésztából sütöm
VálaszTörlés