2010. január 26., kedd

Olajos kifli

Ez bár hivatalosan kelt tészta, tehát élesztővel készül, de nem kell keleszteni!

Hozzávalók:

1/2 liter tej
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 kg liszt
2 dl étolaj
2 teáskanál só

Tölteléknek:
szilvalekvár, vagy melegszendvicskrém, vagy trappista sajt, esetleg füstölt sajt, felvágott, vagy ami tetszik, ha nem akarunk semmi különöset, akkor egy kis csík sütőmargarint is lehet bele vágni, akkor puhább marad a belseje.

+1 tojás a kiflik megkenéséhez, a tetejére lehet még szórni (mármint a sós változatoknál) reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot.

Én így szoktam:
A tejet megmelegítem a mikróban, annyira, hogy se hideg, se meleg ne legyen, csak kézmeleg. Aztán belemorzsolom az élesztőt, hozzárakom a kanál cukrot, aztán konyharuhával letakarom, felrakom a radiátorra, kb. 10-15 perc alatt felfut az élesztő.

Aztán mehet bele a többi hozzávaló. Figyelem! Ha csak koccra 1 kg liszt van otthon, akkor gond van, lehet, hogy még kell pár kanálnyi, hogy ne legyen ragadós a tészta! Én így jártam, de még jó, hogy van egy szomszédasszonyom, akitől bármikor kérhetek bármit. Mármint bármit, ami van neki otthon.

Szépen összegyúrom a tésztát, amíg egyenletes, nem ragacsos, és jöhet a nyújtódeszka. Belisztezem. A tésztagombócot 8-ba vágom, és a 8 darabból egymás után, külön-külön kerek lapokat nyújtok. Kb. fél centi vastagra kell nyújtani.

A kört 8 cikkre vágom, a szélesebb végére mehet a töltelék, ráhajtom az oldalát, kicsit megnyomkodom, aztán kicsit meghúzva feltekerem a tésztát. Mehetnek a tepsibe a kiflik. Tojással megkenem, 200 fokon kb. 25 percig kell sütni.


Összesen 64 fincsi puha kifli lesz belőle. Gyorsabban megformázható, mint ahogy az első adag kisül!

10 megjegyzés:

  1. Ez tetszik, felkerül a kipróbálásra várók listájára.
    Ha már eszembe juttattátok, holnapra máglyarakást terveztem...

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük. Nem is olyan régen csináltam.

    VálaszTörlés
  3. Ha megyünk Villányba, illetve AMIKOR megyünk Villányba, úgyis mindig én vagyok a sütifelelős, ezt megjegyzem magamnak!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg finom! Legkésőbb másnapra mind elfogy! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez tetszik, megcsinálom
    Köszi a receptet
    http://gibkatkonyhaja.blospot.com

    VálaszTörlés
  6. bocs.elirtam
    http://gibkatkonyhaja.blogspot.com

    VálaszTörlés
  7. évek óta sütjük a barátnőimmel

    VálaszTörlés
  8. évek óta sütjük a barátnőimmel,túróstáskát is ebből a tésztából sütöm

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...