2010. február 2., kedd

Tárkonyos pulykaraguleves

Hozzávalók nálam most:
- pulykamell
- mirelit zöldborsó
- sárgarépa
- fehérrépa
- só, bors
- tárkony
- tejföl
- liszt.

Máskor általában:
- mexikói zöldségkeverékből szoktam főzni (amiben legalább répa-borsó-kukorica van, de ha fullextrás, akkor még zöldbab is)
- gombát is teszek bele, na jó, ezt nem mindig.

A felkockázott pulykahúst egy kevés olajon fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a zöldségeket, felöntöm vízzel, sózom, borsozom, lehet bele ételízesítőt tenni, meg persze tárkonyt. Amikor minden zöldség és a hús is puha, akkor tejfölös habarást készítek, és egy picit besűrítem vele a levest, de csak épphogy. A végén állítólag pár csepp citromlével is lehet ízesíteni, sőt, tejföl helyett tejszínnel is készítheti az, aki a) jobban szereti, b) nem számolgatja, hogy hol lehet kicsit visszaszorítani a fránya kalóriákon :-)

Sajnos ehhez a recepthez nemhogy pontos, de még pontatlan mennyiségeket se tudok írni... az enyém minimális, kb. 10 dkg húsból készült, kb. ugyanennyi borsóból, és 1-1 sárga- meg fehérrépából, egy egyliteres minifazékban. Két nagy vagy három kicsi adag. Létszámtól függően legalább duplázni kell mindent, a család ragadozófaktorától függően a hús lehet több is, finnyafaktortól függően változhatnak a zöldségek is :-)

Altair is:
Már készítem is. Az ötletnek olyan nagy sikere volt, hogy az én lökött férjem vett kiscipókat a Lipóti pékségnél (100 Ft/db) és visszafordult vele, hogy majd abba tálaljam. :o)

Up-date, Jeti kommentárja:
Ezt felvehetjük a családi különleges receptek közé. :oD Maris, köszi! Fénykép megtekinthető itt.

Maris nem tudta eddig
hogy a Jetik szeretik a tárkonyos pulykaragulevest :-) Nagyon örülök, hogy ízlett! (Volt olyan jó, mint amit az ovis menzán főztek? Minijeti is meg volt elégedve? :-)

Altair:
Minijeti pampogott a kukorica miatt, mert azt nem tettek bele az óvodában és mag! De, ismétlem: de nem várta el, hogy kiszedjem neki, hanem a cipóra való tekintettel megette így is. :o) A pizzáról például az utolsó magot (kukoricaszemet) is le kell szednem, bizony! És fejlődik, mert a zöldfűszerre nem mondott semmit, pedig azért is szokott pampogni. :o)

2 megjegyzés:

  1. Oh, ez a leves nagyon jól néz ki! Még így is, hogy kicsit vadsárga :) És kenyérben tálalva, nyammm! Én meg azt hittem a paella "magától" (alapanyagok, rizs) sárga, azt bosszankodtam, hogy az enyém meg milyen sápadtka maradt. Most már tudom :)

    VálaszTörlés
  2. Ha jártok Spanyolországban vagy ismerős megy, a fűszerpolcon egy narancssárga port keressen, Colorante névvel.

    De ha mesterséges édesítőszerellenesek vagytok, akkor marad a sápadt paella, mert bizony tartrazin (E102) van benne. Mondjuk, tényleg nagyon kevés kell belőle. Csak a gyerekek hiperaktívitásáért (többek között) ezt is felelőssé teszik.

    Összetétel: Kukoricaliszt, E-102, E110 (valamilyen narancsból kivont sárga - természetes eredetű).

    Ha ódzkodsz tőle, akkor a paella előtt a zsiradékban piríts reszelt sárgarépát. Az olaj megköti a répában található karotint és szintén sárgásra festi a rizst. Persze nem annyira sárgára, de illúziónak tökéletes. :o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...