2010. június 6., vasárnap

Hamburger, avagy hogyan aláztam le a megdonálcot

Időről időre jelennek meg nálam éhenkórász barátok, ismerősök, akik elvileg persze nem AZÉRT jönnek, de gyakorlatilag úgyis tudják, hogy ha már ott vannak, kapnak majd enni. Én meg ilyenkor úgy csinálok, mint aki mit sem sejt, de véletlenül PONT kedvem támad virslit csavarni leveles tésztába, sütni gyorsan egy pizzát, vagy valami hasonlót, istenőrizz hogy úgy tűnjön, mintha készültem volna, pedig hát de, az ilyen spontán vendéglátást nálam mindig komoly tervezgetés, átgondolt anyagbeszerzés, és megfontolt időzítés teszi annyira iszonyúan spontánná :-D

Kitaláltam most is a hamburgert, hogy majd veszek puffancsot, meg kimegyek a piacra zöldségekért, amiket csak megmosok és felszeletelek, aztán sütök húspogácsát, kipakolom az egész kócerájt az asztalra, aztán hajrá, mindenki rakja össze magának, de kell szalvéta is, mert a hamburgert szépen enni nem lehet.

Igen ám, de nekem van sok bogaram. Ilyen bogár, olyan bogár, és közte egy vezérhangya, aki most is megbízhatóan rákezdett szónokolni a fejemben, hogy de mekkora menőség lenne már, ha a puffancsot is megsütném inkább én magam, és akkor lehetnék megint Átmeneti Istennő.

Szóval így történt, hogy elhúztam a receptért Limara Pékségébe, és meglepően korrekt puffancsokat sütöttem, persze van még mit gyakorolni, de első nekifutásra jobb lett, mint hittem volna magamról. (Se kenyérsütőgépem, se tisztességes sütőm, de főleg semmi rutinom, szerencsére Limara receptje határozottan foolproof :-)

A hamburgerhús így nézett ki: fél kiló vegyes (sertés-marha) darált húst vettem a piacon, összegyurmáztam jól, csak megsóztam és megborsoztam, ebből 6 nagy tenyérnyi lapos izé lett, amik sütés közben jól összementek KIS tenyérnyi izékké (serpenyőben sütöttem, kevés olajon, közepes lángon, mindkét oldalt addig, amíg szép barnáspiros lett), és nagyon finomak voltak. Bár hivatalosan asszem, csak marhahúsból kellett volna sütnöm, majd legközelebb kipróbálom úgy is.

Költségek?
A hús: 650 Ft (egy kilót vettem 1300-ért, a másik fele spagettiszószként végzi majd a fagyasztóban)
A bucik: joghurtot a Cserpestől vettem, így ez mondjuk 150 Ft volt... a többi elenyésző (liszt, élesztő, tojás, olaj, cukor, só)
Zöldségek: ami amúgy is volt a hűtőben (uborka, paradicsom, hagyma, saláta), külön ehhez nem vettem semmit

Eddig 800 Ft, de ha hozzáadom a további csingilingi aprópénzeket, akkor is legfeljebb egy ezres, ebből kijön 6 komplett hamburger, és marad későbbre 3 hamburgerzsemle. Jó lesz az lekvárral is szerintem :-D

2 megjegyzés:

  1. Nálunk is hasonlóan készül, a fiúk imádják. Persze a hambizsemle az sűrűn sül. Igen, jó az lekvárral, vajjal-mézzel, kolbásszal,legalábbis mifelénk.

    VálaszTörlés
  2. Nálam csak akkor sül bármi, ha tudom, hogy jön(nek) valaki(k). Egymagamnak nem igazán sütögetek, sajnos nehéz ellenállni a cébéában a vacak gumizsömlének, ami tizenhárom forintba kerül, és nekem egy is elég belőle :-D

    Meg ha dőzsölök, akkor veszek a lipótiban hagymás masnit, és eszem egy hétig.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...