2010. szeptember 22., szerda

Almás pite

Megkérdeztem a Facebookon, hogy milyen pitét akarok sütni, és azt mondták, hogy almásat. Hát jó.

Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt (én most felesben beleraktam a maradék réteslisztemet is a finomliszt mellé, mittudomén, hogy van-e különbség :-)
- 1 kocka (25 dkg) margarin
- mondjuk 12 dkg cukor (hogy a liszt-margarin-cukor aránya 3-2-1 legyen, de nem fogok 12 ÉS FÉL dekával bohóckodni :-)
- 1 tojás szétválasztva (a sárgája a tésztába, a fehérje a tetejére)
- néhány kanál tejföl
- 1 sütőpor, majdnem egész, mert volt egy zacskó felnyitva, de szerintem pitetésztába nem annyira muszáj egyébként
- 1 csipet só, mert azt mondják, kell mindenbe, ami édes
- kb. 1,5 kg alma
- plusz 2-3 marék cukor az almára
- fahéj
- prézli

Beleszórtam a lisztbe a sütőport, meg a sót. Kockákra vágtam a margarint, azt is a lisztbe szórtam, és összemorzsoltam. Beleborítottam a cukrot is, és a tojássárgával, meg a "szükség szerint" adagolt tejföllel összegyúrtam, jól alakítható, puha, de nem ragacsos tésztává.
Félretettem, be a hűtőbe. Begyújtottam a sütőt, és előmelegítettem kb. 200 fokra (= megsütöttem benne pár meleg szendvicset vacsorára :-D

A Segéderő addig meghámozott és kimagozott nagyjából másfél kiló almát, amit én lereszeltem a nagylyukú reszelőn, megszórtam cukorral és fahéjjal, összekevertem és félreraktam.

Megint előszedtem a tésztát, és elfeleztem. A mittudomén-mekkora (biztos, hogy 20x30 cm-nél valamivel nagyobb, de nem sokkal) tepsimet kibéleltem sütőpaírral, mert utálok mosgatni. A fél tésztát megfelelő méretűre nyújtottam, és a tepsibe szuszakoltam úgy, hogy egy kis pereme is legyen (némi plasztikai műtétre persze szükség volt, ki tud szabályos téglalapot nyújtani...). Megszurkáltam villával, és vékonyan megszórtam prézlivel. Kinyomkodtam a reszelt almát - a levét megitta a Segéderő - és elosztottam a tészta tetején.
Kinyújtottam a tészta másik felét, letakartam vele az almát, lenyomkodtam kicsit, meg "betűrtem" a szélénél, hogy ne nagyon folyjon ki. Ezt is megszurkáltam villával, bemázoltam tojásfehérjével, beraktam a sütőbe - ahonnan már rég kiszedtem a melegszendvicseket - és körülbelül 30 percig sütöttem, amíg szép világosbarna lett a teteje.

Miután elkészült, megkóstoltam, és mivel finom lett, szétosztogattam, mert mi a kutya fülét csináljak egyedül egy egész tepsi almás pitével :-D

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Nekem is kéne már ilyet sütni! Csak hát marha érdekes, drága az alma... Pedig most érik...

    Ja, az én hagyományos változatú linzer tésztám zsírral készül! 15 dekával.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...