2010. szeptember 4., szombat

Mai ebédünk

A mai ebédünk érdekesen alakult.

Eredeti terv az volt, hogy becsinált leves, rakott palacsinta.
Akkor szólt a gyerek, ő nem eszik rakott palacsintát. Neki süssek sima kakaósat. - Jó.
Tovább fejlesztette a becsinált levest palóclevessé, hogy neki ilyet főzzek. - Jó.

Tehát a becsinált leves az úgy alakult, hogy egy kisebb adag apának főtt. Megpirítottam egy kisebb fej hagymát, rádobtam a kockára vágott sertés lapockát, lehet csirkével is főzni, csak nálunk apa nem eszi meg azt, ami tollas (volt). Kb. egy maréknyi volt a hús. Amikor kifehéredett, akkor egy kanál liszt, picit pirítottam, és utána felöntöttem vízzel. Fűszereztem sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel. Főtt, fővögetett, addig odatettem a palócleves alapját képező pörköltet is, a maradék lapockából.
Amíg a levesalapok főttek, addig bekavartam a palacsintát 1 liter tejből 5 tojással.
Elkezdtem kisütni a palacsintákat. Az egyik adagot rétegeztem cukrozott mákkal, dióval, szilvalekvárral. A másik adag kb.5 darab kakaóval töltött lett.

Palacsinta sütés közben a becsinált levesbe tettem kevés rizst és leveszöldséget.
A palóclevesbe krumplit kockára vágva, és fél csomag zöldbabot, fagyasztottat. Amikor a levesek megfőttek tejföllel gazdagítottam. A becsinált leves kapott még citromlevet, hogy fincsi savanykás legyen.

Nem szoktam megkóstolni a főztömet főzés közben, érzésből főzök, de a leveseket most kóstolgattam, hogy az arányok jók legyenek.

Az árak: fél kg serés lapocka akciós volt, kb.500 Ft, a krumpli 1 kg, kb.150 Ft, 1 liter tej 170 Ft, 5 tojás 150 Ft.
A többi hozzávaló volt otthon, többnyire nagyobb tételben szoktam vásárolni, hogy mindig legyen itthon valami, amiből lehet kaját alkotni.

3 megjegyzés:

  1. Finom :)
    Gyerek levesét jobban szeretném, viszont apa palacsintája nagyon menő :))))

    VálaszTörlés
  2. Hű, de imádom a palóclevest! Van is otthon egy kis zöldbab, ha "elmentek" hozzá egy keveset a tegnap készült pörköltből, akkor nálam is lehetne egyik este palócleves vacsorára! Éljen-éljen :-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is a kedvenc levesem. :o) Biztos azért, mert gyerekkoromban mindig a Pokolcsárdában ettük (Tahitótfalu) és igazi különlegesség volt. :o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...