2010. január 29., péntek

Chilis bab

Igen, tudom, a csapból is én folyok, de már megint főztem tegnap este.
Igen, tudom, más rendes emberek napközben elvannak a munkahelyi büfében meg a menzán, a gyerkőceik az iskolában, oviban ebédelnek, de nálunk a munkahelyi büfé meg a menza elég drága, így aztán én jól nem megyek oda, csak ha
a)túrós pite van a büfében,
b)természeti csapás vagy egyéb vis maior okán nem főztem magamnak előre.

Már korábban elhatároztam, hogy chilis babot kéne enni, de a nem annyira tartós alapanyagok mindig előretolakodtak és reklamáltak, hogy őket használjam fel, mert a babkonzerv tök jól elvan a dobozában, és a darált hús is remekül érzi magát a fagyasztóban. És hát nekik volt igazuk. Most meg elfogytak végre, illetve nem, mert van még egy lilakáposztám, de azt valamihez akarom elkészíteni, a valami meg még nincs kitalálva.

Tehát chilis bab, naná hogy kukoricával, mert átjött a Medve, és hirtelen olyan szánalmasan kevésnek tűnt az az egy doboz babkonzerv... Így már persze mindjárt nem szabályos, mert a csilis BABhoz kukorica annyira nem kell, de legalább elég lett.

Ebből van:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt kömény
- pirospaprika
- őrölt csilipaprika
- kb. 1/2 kg darált hús
- fűszersó
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 1 doboz konzerv vörösbab
- 1 doboz konzervkukorica
- majoránna
Tiszta konzervkaja, tök ciki :-)

Így készült:
Az alacsony oldalú teflonos lábosomban olajat hevítettem, és üvegesre pároltam benne a felkockázott hagymát. Kicsire vettem a lángot, és a hagymához adtam a fokhagymát, az őrölt köményt, a chilit és a pirospaprikát, ezt állítólag 5 percig kellett volna kevergetni, de nem mertem a paprika miatt, így elég hamar hozzáadtam a darált húst, erősebbre vettem a lángot, és a darált húst folyamatosan cincálva addig sütöttem, míg már sehol nem láttam rózsaszín foltot. Akkor megszórtam a nem-vegeta ételízesítő fűszersóval, felengedtem egy fél pohár vízzel, hozzáadtam a hámozott meg a sűrített paradicsomot (a hámozott egészben volt, így aztán azt szét kellett nyomkodni), tettem bele majoránnát, és takaréklángon hagytam főni majd' egy órát (mert közben elmentem tévézni), utána beletettem a babot meg a kukoricát, megkóstoltam, utánaízesítettem, és már csak pár percig főztem együtt.

Lehetett volna hozzá rizst főzni, és akkor 4-5 adag simán kijön ennyiből (kukorica nélkül kevesebb...), rizs nélkül 3 hétmérföldes adag.
Figyelem, jól fagyasztható, nem baj, ha sok készül belőle, praktikus vésztartalék-kaja!

Költségvetés:
- hús: 350 Ft
- bab: 115 Ft
- kukorica: kb. ugyanannyi
- hámozott paradicsom: passzolok, mondjuk max. 150, mert teszkós
- sűrített paradicsom: szintén passz, de max. 50 Ft lehetett, mert szintén gazdaságos...
780 Ft, osztva hárommal, az 260 Ft adagonként. Nem veszélyes.

Altair:
Részemről Maris imádom a receptjeidet, szóval csak hajrá! :o) Nálunk ma nem válságmenü lesz, mert Jeti főz és ma újzélandi fagyasztott bárányt vesz a Vásárcsarnok alagsorában. Az meg még nyersen felszolgálva sem fér bele a válságkonyha alapkoncepciójába. :o)

És szerintem a kukorica igenis illik a chilisbabba, mert mindenbe jó! :oD

A konzervkaja meg azért jó, mert ezek mind hőkezeléssel vannak tartósítva vagyis nincs bennük tartósítószer, ahogy a mirelit kajába se! Csak arra vigyázz, hogy a darált húst rögtön fagyosan dobd a lábosba vagy mikrózva olvaszd ki, mert a kiengedtetése nagyon sok veszélyt hordoz magában (Tiszta baciparadicsom: Sok oxigén, jó kaja - Nyamiii!)

Milyen jó ebéd lehetne: Vennénk krumplit-hagymát és tört burgonyát készítenénk, miközben én megsütném jó köményesen a karajszeleteket, amik a hűtőben ragadtak, te megy pároltkáposztát adnál nekem mellé :o) Hiába, közeledik az ebédidő... :o)

3 megjegyzés:

  1. Én imádom a chilis babot és naná, hogy kukoricával - anélkül semmit sem ér!:)) ...na, jó, úgy is finom, de én imádom a kukoricát!;D
    És kössz a tippet, már régen volt nálunk ez, úgyhogy sorra is kerül hamarosan!:)
    Jó étvágyat!:x

    VálaszTörlés
  2. No:
    Én szeretem olvasni, amit írsz (a másik blogban is).
    A chilis babot mi is szeretjük. Kukoricával.

    VálaszTörlés
  3. Én is szívesen olvaslak Benneteket!! És mivel utálom minden napra kitalálni mit főzzek, sorra veszem itteni receptjeiteket: tegnapelőtt máglyarakás volt, ma kipróbáltam az olajos kiflit és hatalmas sikert arattam vele.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...