2010. február 1., hétfő

Egy kiló húsz deka krumpli

Az úgy volt, hogy szombaton mákos nudlit akartam készíteni. Sosem csináltam még, úgyhogy megvolt a kihívás.

Annyit tudtam, hogy gombóc tésztát kell csinálnom. A gombóc tészta (nálunk) így működik: megpucolom a krumplit, kockára vágom, MEGMÉREM, sós vízben megfőzöm. Aztán a vizet leöntöm róla, krumplinyomóval áttöröm, rakok hozzá zsírt, tojást(1 kiló krumplihoz 2 evőkanál zsír és 2 egész tojás), és lisztet. Kb. annyi liszt kell bele, amennyi a krumpli volt főzés előtt. Csak éppen ne legyen nagyon ragacsos, de kemény se, mert akkor nem áll össze a gombóc.

Hát én megpucoltam a krumplit, ami még volt a zsákban, és úgy gondoltam, rengeteg. 1,2 kiló volt az egész. Felét raktam fel főni, a másik felét meg megsütöttem. Sütöttem hozzá virslit meg tükörtojást, volt a hűtőben péntekről kb. 2 tányér szárazbabfőzelék, meg egy kis zöldségleves grízgaluskával, így ilyen mindenfélét ebédeltünk, mert a nudli még soká lett volna kész.

Összeállítottam a tésztát, ahogy fent leírtam, és elkezdtem nudlizni. Konkrétan így: csípek egy fél maréknyit a tésztából, lisztezett deszkán kisujjnyi vastag kígyót sodrok belőle, aztán kb. 3 centis darabokra vágom. De kb. feléig jutottam, azt gondoltam, ez sok lesz! Túl sok! És azt a felét szépen ki is főztem.

Mikor megfőtt, kapott a tetejére pár kanál darált mákot, a tányéron szórtunk rá porcukrot is, és nem is hittem volna, hogy ilyet is tudok főzni.

A maradék tésztából meg este volt egy kis desszert. Nálunk úgy hívják, krumpli pogácsa, de köze sincs a pogácsához, mert olajban kell kisütni, és ráadásul négyszög alakja van. Szóval a maradék tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél ujjnyira, durván 5x5 cm-es négyzetekre daraboltam, forró olajban kisütöttem, és fincsi házi szilvalekvárral meg is ettük.

Ez aztán a válságkonyha! 3 féle kaja 1 kiló 20 deka krumpliból! :)

Mondom én, hogy nem vagyok gasztroblogger, mert hát természetesen nem fotóztam, lopni meg nem szeretnék.

8 megjegyzés:

  1. Nagymamám hurkát sodort a tésztából, azt felszeletelte és a deszkán sodorta tenyérrel - haladós munka volt.

    És mi is krumplipogácsának hívtuk! Csak pohárral szaggattuk, ezért kerek volt. :o)

    A kötelező leves elé: Labdaleves - valójában hagymaleves, de ez egy félrehallós család és ezt a öcsém nevezte el így. Olyasmi, mint a köménymagos leves, csak hagymával és burgonyagombócot főzünk bele a nudlitésztából. :o)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is volt ilyen krumpli pogácsa, kicsit szerintem sósabb mint a gombóctészta, és szigorúan olajban sütve, néha egy kis tejföllel, de többnyire csak úgy.

    Krumpligombócos levesnek sokkal találóbb a labdaleves név, az jellemzőbb rá, mit a hagyma :-)

    Ja, és majd én meg tudom osztani az észt fél kiló pulykamellről, amiből 3 féle kaja készült, na jó, nálam ugye kis menyiségek, de akkor is.

    VálaszTörlés
  3. Gombócleves nálunk, és nemcsak köménymagos, de van benne zöldség, répa meg krumpli is.

    Anyósoméknál ugyanez gölödin leves. Én meg ezt először úgy hallottam félre, hogy görögdinnye leves! :D

    Ja, és igen, pici só még kell pluszba, de amúgy ugyanaz a tészta!

    VálaszTörlés
  4. Hát lányok, én még nem hallottam ilyen levesről, valamelyikőtök a receptet közzétehetné.
    A krumplispogi mellé Anyukám mindig gulyáslevest főzött. Én meg nem szoktam krumplispogácsát csinálni. De majd most!

    VálaszTörlés
  5. Asszem, valami olyasmi a "recept", hogy hagymát kell kicsikét megpirítani, megszórni pirospaprikával, felönteni vízzel, megsózni, ebben a lében megfőzni a krumpligombócokat, oszt' jóvan. Ez a komoly leves. Az is lehet, hogy a krumpli főzőlevével kell felönteni, a nagymamám akkor "levilevesnek" szokta hívni :-)

    A krumplis pogácsa bableveshez is jó!

    VálaszTörlés
  6. Én nem így szoktam, hanem úgy, hogy a hagymát egészben, a zöldséget, répát meg ahogy jól esik, feldarabolva pici olajon párolom 2 percet, aztán tűzről leveszem, paprikát szórok rá, felöntöm vízzel, sót és őrölt köményt rakok bele. Közben pucolok pár kis krumplit, kis kockákra vágom, és mikor már egy negyed órát forrt a répás lé, mehet a krumpli is. Aztán meg a kis gombóckák a gombóctésztából.
    (Vagy kirakjam külön bejegyzésbe?)

    VálaszTörlés
  7. Igen, különb bejegyzést neki! :o)

    Főleg, mert sajnos én nem emlékszem, hogy készült, csak az ízére és kipróbálom a te receptedet. :o)

    VálaszTörlés
  8. Úgy értem, külön bejegyzést, csak elszaporodtak a b-betűk. :o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...