2010. február 5., péntek

Póréhagymás-tejszínes pulykaragu

Ez a kaja is a hétvégén vásárolt fél kiló pulykahús egy részéből készült, és tegnap ilyet hoztam ebédre, ma pedig elfelejtettem, így vagy éhen maradok, vagy lemegyek a menzára. (Lemegyek.)

Hozzávalók, 2 szerény "női" adaghoz (családok majd szoroznak):
- kb. 15 dkg pulykamellfilé, pici kockákra vágva
- fél póréhagyma, amit az ember a hűtőben talál
- só, bors, meg kinek mihez van kedve
- kb. 1 dl főzőtejszín

Elkészítés:
Az úgy volt, hogy egy kevés olajon megpirítottam a pulykamellet, aztán mellédobtam a serpenyőbe a felkarikázott póréhagymát is, megsóztam, megborsoztam, egy kicsike vizet is öntöttem alá, és kislángon pároltam lefedve pulykapuhulásig. Akkor beleöntöttem a főzőtejszínt, és annyi időt kapott még, míg kissé besűrűsödött. Abrakadabra, kész is volt.

Én csak simán rizst főztem hozzá (sajnos kulimásszá, mert közben Dr. House-t néztem...), de mivel elég unalmas kinézetű fehér kaja, érdemes még valami színt csempészni bele, pl. kukoricás vagy gombás rizs, esetleg rizibizi... Tésztával is jó, nyilván úgy is fehér, de lehet kapni tarka tésztát, azzal vidámabb.

Költségek:
- a hús 1000 Ft/kg volt a cba-ban, ez a kis maréknyi meg kb. 150
- a főzőtejszín is akciós volt, 99 Ft/2 dl, akkor ez egy 50-es
- a fél póré, mondjuk 150
Akkor ez összesen 350, egy adag 175 Ft. (Plusz a rizs, amiből egy kávéscsészényit főztem meg, de az három adag lett, és nem tudom, vajon mennyibe kerülhet adagonként. Nem számolom most bele.)

Altair:
Azóta főzök jól (értsd nem égetek oda semmit), amióta a konyhába is felszereltünk konzolra egy Matsui kistévét. ;o)

Maris a panelból:
Még egy tárgy bekerül a lakásba, és onnantól én a küszöb előtt alszom a lábtörlőn. A konyha sem kivétel, pedig egy kávéfőzőt azért szeretnék. Lehet, hogy kidobom a mikrót?

3 megjegyzés:

  1. Szia Maris! Sziasztok!
    Imádom a blogotokat. Maris bevallom neked külön is örültem. Már az nlc fórumán felfigyeltem rád, akkor is tetszett ahogy takarékosan, mindent felhasználva főzől. A gasztroblogok gyakran bizony sznob közegében igazán felüdülő a tiéteket olvasni. (mondom ezt úgy, hogy én is vezetek egyet :)- de reményeim szerint semmi sznob sincs benne) Szóval így tovább hajrá, hajrá. Írjatok jó sokat. Én kilinkellek majd titeket.
    Ui: Maris, most készülök a pórés-pulykaragut elkészíteni- csirkemellből és akciósan (50 Ft/db áron vásárolt póréhagymából.)
    Ja és ma még azt is kiszámoltam fejben, hogy mennyiből hoztam ki a borsólevest, vajasgaluskával. Szóval "fertőztök" rendesen.
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsuzsi, örülök, hogy megszerettél minket!
    Hogy sikerült a csirkeragud? (És hol találtál 50 Ft-ért póréhagymát? :-D

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Nagyon finom lett, krumplipürével ettem, mert az volt készen, de tésztával is finom lehet.
    A pórét a helyi-falusi kisboltban vettem, ákszió volt, mert már kicsit fonnyadt volt, de az én céljaimra tökkkéletesen megfelelt. Zsuzsi

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...