2010. június 16., szerda

Dőzsölés: csirkemell kaporszósszal

Miután két egymást követő nap is kelkáposztafőzeléket ebédeltem, még mindig nem mondanám, hogy meguntam, de a virtuális dietetikusom már egyszer kiosztott, amikor nem ettem elég változatos kajákat. Így aztán a maradék két adagot lefagyasztottam, és mára már mást készítettem. Csirkemellet kaporszósszal.

A múltkor vettem akciósan egy kiló csirkemellfilét (ezel folint, óccó), és 5 kis adagban fagyasztottam le, csíkokra vágva, felszeletelve, vagy egészben. Most egy fél csirkemellet olvasztottam ki, megsóztam és megborsoztam mindkét oldalát, aztán egy serpenyőbe olajat tettem (keveset), és a csirkemellet mindkét oldalán olyan 5-6 percig sütöttem, közepesen erős lángon. Nagyon szép piros és ropogós lett mindkét fele, átsült, de érdekes módon nem száradt ki.

Kiszedtem a serpenyőből, és a maradék olajba beledobtam egy jó nagy maréknyi felaprított kaprot.
Nem sokáig szottyasztottam, rögtön megszórtam egy evőkanál liszttel, jól elkevergettem, és felöntöttem tejjel, olyan 2-3 dl ment bele. Tettem bele sót meg egy kis cukrot, főztem kavargatva, amíg besűrűsödött, a legvégén még egy kanál tejfölt is belekevertem, de azzal már nem is főztem tovább, elzártam.

Találtam még a hűtő aljában 3 nyomorék krumplit, amivel valamit kezdeni kellett, mielőtt megérik a kukára. Hagymás törtkrumpli lett belőle, ehhez a krumplit meghámoztam, kockákra vágtam, és sós vízben megfőztem puhára, aztán leöntöttem róla a vizet. Közben egy serpenyőben kevés olajon megpirítottam egy fej apróra vágott vöröshagymát, olajostól ráöntöttem a krumplira, és fakanállal összenyomkodtam.

Ezeket használtam fel:
- fél csirkemell (kb. 250 Ft)
- egy csokor kapor
- kb. 2-3 dl tej
- egy kanál tejföl
- 3 krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, cukor, olaj

Két adag "lányebéd" lett belőle, egy nagyobbétkű férfiembernek, gondolom, a fél fogára se lenne elég, létszámtól függően lehet szorozgatni.

7 megjegyzés:

  1. Jaj,de jó Maris, hogy ideírtad a kaporszósz elkészítési módját! A múltkor kaptam egy csokor kaprot, gondoltam is rá, hogy kellene szószt csinálni belőle, de talán lusti voltam utánanézni, hogyan kell? Mégegyszer köszönöm, biztosan fincsi ebéded volt, még olvasva is jól hangzott.

    VálaszTörlés
  2. Hűha, nem biztos ám, hogy ez a hivatalos elkészítési mód :-D Én csak improvizáltam, lehet hogy igazából kicsit másképp kell (de olyan nagyon másképp szerintem nem lehet :-)
    Nekem így elkészítve nagyon ízlik, szóval, ha van kedved, akkor próbáld ki :-D

    VálaszTörlés
  3. .... na szóval ahogy nézem, mások előbb a lisztet pirítják meg egy kicsit, és csak utána jön a kapor, vagy még később, amikor már szósz. Jogos, úgy kevésbé fő ki az íze.

    VálaszTörlés
  4. Valóban, ez utóbbi jobbnak tűnik. Egyébként ha belegondolunk, a sokszor főzött kajáknál nem mindig a hivatalos verzió a legjobb, sok egyéb tapasztalat is összegeződhet benne.

    VálaszTörlés
  5. Maris, Tied volt a 100. bejegyzés! :o)

    VálaszTörlés
  6. Mer' ti meg nem is írtok sose :-P

    VálaszTörlés
  7. Értettük! :o)

    Hétfőn kényszerítem a családot, hogy együnk már valami mást. :o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...