2010. július 30., péntek

Cukkinis quiche

A múltkor 4 zsenge cukkinit vettem a piacon kb. 200-250 Ft-ért (nem emlékszem pontosan). Egyet karikákra vágtam, beszórtam fűszersóval és megsütöttem.
A maradék háromból pedig quiche lett.

Tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin (ha vaj, akkor kb 150 Ft, ha margarin, akkor ez a mennyiség nagyjából "ingyenes" :-)
- kevés hideg víz, pár kanálnyi
- só
Az alapanyagokat minél gyorsabban összedolgozzuk - hidegkezűek előnyben - és egy félórára hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk, piteformába igazgatjuk (vagy tortaforma is jó) úgy, hogy szegélye is legyen, 200 fokos sütőben mondjuk a töltelék összeállításáig elősütjük. (A cukkini lereszelése nem számít a töltelék összeállításába, különben odaég a tészta :-))

Töltelék:
- 4 tojás (mondjuk, 120 Ft)
- egy közepes - 330 ml - tejföl (109 Ft volt a CBA-ban)
- a 3 kis cukkini előzetesen már lereszelve, besózva, kinyomkodva (körülbelül 150-180 Ft lehetett)
- egy maréknyi valamilyen reszelt sajt
- só, bors, szerecsendió
Mindezt összekeverjük, és az elősütött tészta tetejére öntjük.

Tetejére: ízlés és esztétikai érzék szerint például paradicsomkarikák, és mindenképpen további reszelt sajt.

Visszatesszük a sütőbe, és további 30-40 percig sütjük, a teteje legyen szép piros.
Nekünk melegen és hidegen is ízlik!
(Csak ezt az elősütést - vagy a cukkini kinyomkodását - még gyakorolnom kell, mert sajnos kissé elázott a tészta.)

2 megjegyzés:

  1. Most mennyi ilyet ettem. :o) De nekem a szalonnás változat jött be igazán (Quiche Lorraine), nyami-nyami! Sose leszek sovány!

    VálaszTörlés
  2. Én is jobban szeretem a szalonnásat... de a húgom kérte, hogy cukkinis pite legyen, nekem pedig nem volt jobb ötletem. Ő meg, tudod, vegetáriánus.

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...