2010. február 22., hétfő

Tökfőzelék. Somogyiasan :-)

Régebben a tökfőzeléket egyrészt eleve utáltam, másrészt meg csak fehéren ismertem. Aztán lehúztam vagy kilenc évet Kaposváron, a narancssárga főzelékek fővárosában.
Ja, és nyilván nem szerettem a kaprot se. Amíg egyszer, amikor már elkezdtem főzni magamnak, kigondoltam, hogy majd én feltalálom a kapormentes tökfőzeléket. Hát, nagyon sz.r volt. Azóta mégis inkább imádom a kaprot, nemcsak a tökfőzelékben.
Az előzményeket összeadva könnyen ki lehet találni, hogy én a tökfőzeléket narancssárgán (vagyis paprikásan), és egy mezőnyi kaporral szeretem.

A kis fűevő vegetáriánus Judit húgom is szívesen megeszi, ezért is főztem tegnap (meg mert semmi máshoz nem volt otthon alapanyag).

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott gyalult tök
1 közepes fej vöröshagyma
pirospaprika

1 ek ecet
1 ek liszt
1 pohár tejföl
kicsiolaj
SOK KAPOR

Elkészítés
A kicsi olajon a felaprított hagymát Altair után szabadon üvegesre pirítjuk, és megszórjuk pirospaprikával (nyilván félrehúzva). A tököt, ha belefér egyben, azon fagyottan utánaküldjük, és aláöntünk kicsi vizet, hogy a paprika addig se tudjon megégni, amíg a tök kiolvad. Kis lángon melegítjük,szépen kiolvad, és lesz elég leve is, amiben aztán főhet tovább, immár közepes lángon. Megsózzuk. Megkaprozzuk durván - akarom mondani, ízlés szerint :-)
Amikor a tök puha, és már nem akarjuk, hogy még puhább legyen, beleküldünk egy evőkanál ecetet.
Aztán egy púpos evőkanál lisztet előbb vízzel keverünk simára, aztán a tejföllel, majd a tököt behabarjuk vele. Pár percig rotyog, közben megkóstoljuk, és aki akar, tehet bele egy csipet cukrot az ecet ellensúlyozására. Kaprot még a végén is lehet belerakni, ha valakinek szintén az a beütése van, hogy a tökös kaporfőzeléket szereti, és nem a kapros tökfőzeléket.

Trükkök
1) Nekem tegnap nem fért a fagyasztott töktégla a lábosba, ezért először egy másik lábosban kiolvasztottam úgy, hogy beraktam egy fazékba, aláöntöttem egy egész kevés vizet, és kis lángon hagytam olvadni. Aztán elkészítettem a hagymás-paprikás alapot, és a kiolvadt tököt a levével együtt átöntöttem bele, innen már sima ügy volt.
2) Friss tökből úgy csinálom, hogy legyalulom, de nem sózom meg és nyomkodom ki, hanem a "natúr" tököt teszem a paprikás alapra, most sózom meg, és abban a lében fog megfőni, amit a sótól kienged.

Költségvetés:
1 kg fagyasztott tök kb. 300 Ft
1 kis pohár tejföl mittudomén, 75 Ft

Semmit nem ettünk a tökhöz, már csak azért sem, mert ugye semmi nem volt otthon, de amúgy szinte bármit lehet. Tükörtojást, bundás kenyeret, fasírtot, pörköltet, szójafasírtot, bélszínrolót (létezik még?), ilyesmiket. Még kenyeret is.

Ha van hozzá valami feltét, vagy kenyér, akkor ebből ki lehet hozni négy adagot. Üresen csak három adag, viszont szerintem így a legfincsibb :-D

Ja, és fagyasztható is!

Altair:
Mint megjegyzésben írtam, se fehéren, se pirosan nem szeretem, de a család többi tagja viszont igen, úgyhogy ha eszembe jut, készítek nekik én is. Hol mirelitből, hogy a zöldséges sózza rám, mert Jeti mindenkinek elmeséli a tökös sófőzelékem történetét (a receptből lemaradt a besózzuk után a kicsavarjuk állapot), ezért mindenki tudja, hogy nem tudok tökfőzeléket főzni. :o) Valójában azért Jetinél jobban tudok.

Nálunk a fehér változat készül, mégpedig úgy, hogy a tököt a 2 csokor összeaprított kapor felével (vagy szárított kaporral - mirelitnél) felrakom annyi sós vízben főni, ami ellepi. Amikor a tök puha, vagyis úgy döntök, hogy puha, mert én aztán meg nem kóstolom, akkor tejfeles habarást készítek egy nagy tejfölből és 3-4 ek. lisztből 1 kg tökhöz, és óvatosan hozzámelegítem: Lábos tűzről le, tökös szmötyi vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett a tejfölös habarásba, aztán amikor már a habaró műanyagedény oldala forró, akkor koncepciót váltok: Lábas tűzre fel, habarás vékony sugárban, folyamatos kevergetés mellett a tökbe. Itt bele teszem a másik csokor kaprot (vagy a mirelit kaprot) és végül összerottyantom - a főzelék hólyagokat vet - és fogyasztásig fedő alatt tartom, hogy ne bőrösödjön be.

Ugyanígy készül a salátaleves - szerintem ugyanolyan ízű is - csak fele annyi liszttel és több vízzel.

5 megjegyzés:

  1. Somogyhoz semmi közünk, de én is (anyukámtól így tanultam) paprikásan csinálom a tökfőzeléket, meg a zöldbabot, meg a krumplifőzeléket is...

    VálaszTörlés
  2. Én fehéren és pirosan se szeretem, de kedves emlékem fűződik a piroshoz (kvázi lánykérés a menzán). :o)

    Mhm! Bélszínroló! Azt mindenki szereti a családban. :o)

    VálaszTörlés
  3. Biztos hogy nemcsak Somogy megyében "pirosítják" a főzelékeket :-) De én ott láttam/ettem ilyet először, főiskolás koromban. A piros tökre át is tértem, a zöldbabra is, de a krumpli fehér maradt, és a borsó is.

    VálaszTörlés
  4. Én csak paprikásan tudom. Régi vágyam, hogy tudjam fehéren is, de még nem tudom. A hétvégén a tojásos nokedlit fogom megtanulni.

    VálaszTörlés
  5. Fehéren habarással készül. :o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...