2010. június 28., hétfő

Csülök kenyérrel, főzelék csülökkel

Úgy kezdődött, hogy harcsapaprikást akartam főzni túrós csuszával. Lementem a cébéába, hogy hátha van fagyasztott afrikaiharcsa-filé, de nem volt. Eddig sem volt soha, nem annyira lepődtem meg, végül is tényleg elég merész elképzelés volt részemről, de nem baj, legalább megpróbáltam :-D
Szóval inkább körülnéztem a húsospultnál, és valahogy annyira jól néztek ki az előrecsomagolt, kicsontozott csülkök, hogy vettem is egy csomaggal. Két darab volt benne (kicsike hátsó csülök asszem).

Otthon aztán gondolkodtam, hogy aha, eddig király, vettem csülköt, de most akkor mit csináljak vele???!!! Irány az internet, megnéztem pár receptet, és végül ezt követtem el a csülök ellen: egy tálkában összekevertem egy kis mustárt, olajat, sót, zúzott fokhagymát, őrölt borsot és őrölt köményt. A csülköket kettévágtam, megpróbáltam kockákat vágni a bőrébe, aztán bedörzsöltem a darabokat a fűszeres keverékkel. Nem volt időm túl sokáig állni hagyni, talán csak 1 - 1,5 órára tettem vissza a hűtőbe, aztán kisebbfajta jénaiba pakoltam, először a bőrével lefelé, felöntöttem fél doboz sörrel, és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Körülbelül két óra múlva jutott eszembe legközelebb, akkor feldaraboltam egy jó nagy vöröshagymát, azt is bedobáltam a jénaiba, pótoltam a sört, a csülökdarabokat meg megfordítottam, hogy ha ez a sör is elfőtt, megpirulhasson rajtuk a bőr. Mindöszesen kb. 4 órát voltak a sütőben, ezalatt a húsdarabok szétesős-omlósra puhultak, a bőrük ropogós barnára sült, a sörös-hagymás léből pedig bőséges, sűrű szaft lett.

Időközben rájöttem, hogy elfelejtettem krumplit venni, ezért ellenőriztem a raktárkészleteimet, sütöttem egy Limara-féle zsúrkenyeret, és összedobtam egy hagymás paradicsomsalátát (só, cukor, ecet kellett még hozzá).

Költségek:
- csülök, 2 kicsi darab, 650 Ft
- kb. fél kg paradicsom, kb. 200 Ft
- 1 doboz Kőbányai sör, asszem, 150 Ft
Ez egy ezres, de csak a hús fele fogyott el, a többiről lefaragtam a zsíros részeket, és az egyik darabot ma hoztam el főzelékhez, a másikat meg majd holnap.


A főzelékem 5 sárgarépából és 2 karalábéból készült. Ezeket felkockáztam, és kevés olajon átforgattam, majd megsóztam és a saját levében pároltam, amíg mindet el nem főtte, akkor megszórtam 2 evőkanál liszttel, felöntöttem tejjel, amit addig-addig öntögettem hozzá, míg besűrűsödve elérte az általam elképzelt ideális főzelék-állagot. Akkor szórtam bele sok petrezselymet, és kész is volt.
- 2 karalábé: 200 Ft
- 7 répa (zsenge, közepes darabok): 55 Ft (kettőt megettem nyersen, mert már megint elég bénán fütyülök, aztán hátha)
Ebből két adag főzelék lett. Később rájöttem, ha lett volna annyi eszem, hogy vegyek borsót is, akkor finomfőzelék lett volna. Így meg nem. Nem baj, mert így is finom. És főzelék.

4 megjegyzés:

  1. Egész véletlenül nálunk is csülkös hétvége volt.

    Egyrészt füstölve babgulyásnak, illetve nem füstöltből előbb húsleves, majd csülök nem pékné, hanem Zsófi módra. ;-)
    5 kiló csülök: dupla adag szombatra, vasárnapi ebéd, egész heti ellátmány és 7 (dupla) adagnyi bableves ínséges időkre.

    VálaszTörlés
  2. Ez mind nagyon jól hangzik, finom. Még jó, hogy ebéd után vagyok. Nálunk is nagyon szeretik a csülköt. De ez a sörös verzió, nagyon jó.

    VálaszTörlés
  3. Úgy látszik, a csülköt mindenki szereti, pedig hát nem egy szép kaja, meg nagyon zsíros is :-D De hát néha belefér...

    VálaszTörlés
  4. Eddig még csak egy helyen ettem csülköt, ami ízlett:

    Belga söröző valahol a Nyugatinál, Csülök Pékné módra. Nem volt rossz, nem bizony.

    Amúgy a bablevesből is kipiszkálom. ;o)

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...