2010. július 31., szombat

Levetlen

Ma, a mai ráérős napomon ezt a tipikus alföldi ételt fogom elkészíteni. Nálunk a levetlen, és változatai elég sűrűn készültek régebben, mostanában ritkábban főzöm.

Ezeket az ételeket anyósomtól ill. a férjemtől tanultam főzni, nálunk a szüleim házában nem annyira volt szokás. Azután néhány év elteltével, mikor már mindegyiket elégszer főztem, rájöttem, hogy az alapanyagok mindig ugyanazok, csak az elkészítési mód változik. Persze, ettől még finomak, és változatosk is lehetnek, főleg, ha a kiegészítőket változtatjuk, pl. évszaktól függően. Tulajdonképpen nem egy diétás étel, de ma ez nem számít. Majd csak keveset eszem.

Mert ugye krumpli, hagyma, pirospaprika, némi zöldpaprika és paradicsom minden háztartásban van otthon rendszerint. A lebbencstésztára már nem mondanám, lehet, hogy nálunk sem lenne, ha anyósom nem lenne nagy száraztészta készítő. De szokott csinálni, és ilyenkor olyan szép nagy zsákkal ad nekünk is, ami kb. 3-5 kg-ot jelent. Jól jön ez bográcsozáskor is, merthogy bográcsban még finomabb.

Ezekből az alapanyagokból lehet főzni krumplilevest (tészta nélkül, zöldséggel, tejföllel) - ez kicsit kilóg a sorból, de nekem nagyon hasonlít - topogót, levetlent.

Nos, hát a levetlen: ha van otthon fincsi füstölt szalonna, az még jobb, mert azt megpirítjuk, rátesszük az eltördelt lebbencset, és világos barnára pirítjuk (nem égetjük). Amikor szép színe van, rátesszük az előre megtisztított, karikára szelt krumplit, néhányszor átforgatjuk. Felöntjük vízzel - a tészta felszívja, ettől fog megfőni - és teszünk bele: paprikát, paradicsomot, őrölt pirospaprikát, ételízesítőt, sót, borsot, nálunk kerül rá némi chili, hagyjuk főni. Amikor megfőtt, olyan szép sűrű az állaga, az sem baj, ha pirult, bár én pici lével jobban szeretem. A leve is inkább olyan fincsi szaft, mint a pörkölté. Ilyenkor nyáron kovászos ubival fenséges ebéd.

Jó étvágyat hozzá !

4 megjegyzés:

  1. Hű, ez fincsi!!! Lehet, hogy ma ezt készítek! De hol is a hagyma??? Nem a szalonnával kell pirítani??

    VálaszTörlés
  2. Mi is bográcsozunk! Csak, mi pörköltet. :o)

    VálaszTörlés
  3. Csillagos, ebbe konkrétan nem kell hagyma. Az a topogóba kell.

    VálaszTörlés
  4. Aha, értem... akkor ma hagyma nélkül készítem:)))

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...