2010. október 24., vasárnap

Kelbimbós pite

Vettem egy kis zacskó mirelit kelbimbót a cba-ban (jó drágán, egy 350 g-os csomag 350 Ft-ba került, vagy valami hasonló), és agyaltam, hogy mi legyen belőle.
A múlt heti céklás brownie után a facebookon ígéretet tettem, hogy nem áll szándékomban kelbimbós brownieval rongálni mások idegrendszerét.
Ezzel persze máris megindult a vezérhangya, és röhögve húztam kifelé a konyhába, hogy kelbimbós PITE viszont még lehet.
És lett.

Tészta: a robotgép összedolgozott helyettem 20 dkg lisztet, 10 dkg vajat, meg egy csipet sót. Ezt átraktam egy rendes tálba, és pár kanál hideg vízzel összegyúrtam. Amikor formázható lett, akkor gombócot gyúrtam belőle, és betettem a hűtőbe.

Kelbimbó: előfőztem sós vízben. 10 perc TÚL SOK!

Szalonna: találtam egy maréknyit felkockázva... ha már ott volt, megpirítottam.

"Szósz": 4 tojás, egy kis pohár tejföl (meg egy másik pohár alján lévő maradék), egy kis tej, hogy ne legyen annyira sűrű, egy jókora marék reszelt sajt, meg a sült szalonna. Só, bors, szerecsendió.

A sütőt persze korábban előmelegítettem, szándékaim szerint 180 fokra, (de szerintem mindig 200 lesz a végén úgyis), a tésztát kivettem a hűtőből, kinyújtottam, belepakoltam egy piteformába, levágtam a szélét egyenesre, megszurkáltam villával, és pár percig elősütöttem, konkrétan amíg a tojásos masszát összeállítottam, bár lehetett volna kicsit tovább is.

Az elősütött tésztán elrendeztem a félbevágott kelbimbókat, és leöntöttem a tojásos-tejfölös masszával. Beraktam a sütőbe, és benn is hagytam kb. félóráig, amíg már láttam, hogy pirul a széle, és a teteje is szép színt kapott. Akkor kiszedtem.
Szép is lett, meg finom is.

Alig valamivel több, mint 500 Ft-ba került, legalábbis ami a "szándékos" hozzávalókat illeti (vaj 150, kelbimbó 350). A többi minden más maradék volt, a tojással meg a nagyanyám tyúkjai támogattak.





3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finomnak tűnik, hamarosan én is elkészítem:)

    VálaszTörlés
  2. Mutatnék képet is, ha megtalálnám az USB-kábelt, de örülök, hogy még így "képtelenül" is kedvet csináltam hozzá :-D

    VálaszTörlés

Mi rotyog a Te fazekadban?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...